Jätten på Flakaberget

Mellan skidstadion i Vännäsby och Vännäsbadet finns en härlig led som lämpar sig väl för både skidåkning och vandring. Tvåhjuliga fordon färdas också längs leden ibland även om det nog inte är helt ok.

På Flakabergets högsta punkt finns stenbumlingen som bilden visar samt några till, som är nästan lika stora. På vår vandring i dag stannade vi till vid stenen. Där finns ett par bord med bänkar. Det enda som vi riktigt saknade var en ryggsäck med lämpligt fika. Så förutseende hade vi tyvärr inte varit att hade tagit med en sådan.

Efter att försiktigt ha provlyft "stenen", kom vi att prata om hur den hade hamnat där. Utan att vara särskilt kunniga inom det aktuella området, kom vi fram till att det måste vara ett verk av någon av istider som en gång växte till och sedan smalt bort. Vi försökte föreställa oss kraften i det enorma vattenflöde, som kunde spola något så stort och tungt framför sig. Om det nu var på det viset det hela gick till, förstås. Är det någon som vet bättre, så är vi tacksamma för en liten föreläsning i ämnet.

Där låg den i alla fall stor och majestätisk och troligen helt utvilad eftersom det ju torde vara åtskilliga år sedan den lade sig till ro där. Att få den dit måste ha varit ett tungt jobb och vi fann det nog så jobbigt bara att bära våra kroppar upp till samma nivå.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.