Sant om hälsocentralen?

Kan detta verkligen vara sant om hälsocentralen i Vännäs? Jag vill helst inte tro att det är så.

En person som jag nyligen träffade berättade för mig att han för ca två år sedan tog kontakt med en distrikssköterska för att "anmäla" att hans granne visade mycket tydliga tecken på att det inte stod rätt till med honom.

Beskedet han fick då var bara att eftersom han inte var släkt med mannen ifråga, så kunde man ingenting göra.

Jag är mycket väl medveten om sekretess inom vården och den berättigade rätten till en skyddad personlig integritet som alla har. Men när jag nu två år senare får se följderna av att alltför strikt hålla sig sig dessa regler, inser jag att de inte i alla lägen är så bra.

Genast vill tydligt betona, att jag ju inte har all information i ärendet. Det kan ju mycket väl vara så, att man tog tag i ärendet med full kraft men att det som hade varit bäst att göra inte lät sig göras. Kravet på självbestämmande och värnet om vederbörandes personliga integritet satte stopp för det.

Men om grannen verkligen fick det besked från distriktssköterskan, som han beskrev för mig, så är det inte bra. Det kan väl ändå inte vara så att information från en mångårig granne kan vara mindre värd än information från t.ex. en kusin som bor på annan ort t.o.m.?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.