Demokratibegreppet och statsministern

Med mitt enkla sätt att se på saken, så menar man ju med en demokrati att det folket som styr och inte en enskilt person.

Ingen torde kunna motsätta sig det, men likväl gör man så stor affär av vem det råkar bara som är statsminister. Reinfeldt styr inte bara sina egna moderatkamrater utan också i väsentlig de övriga partierna i alliansregeringen.

Jag antar att jag möjligen är ute och "cyklar" nu (gjorde det förresten i dag – hela 46 kilometer), när jag frågar mig hur mycket det egentligen betyder vem som är statsminister. Är det inte bättre med en statsminister som i en demokrati låter sig styras av "folket", d.v.s. hans eller hennes väljare, och bara styr själv utifrån sin ställning som statsminister.

Jag inbillar fortfarande att det viktiga är det regeringsbärande partiet/partiernas ideologi och inte hur "duktig" statsministern är.

Nu glädjer man som bäst inom alliansen, eftersom Reinfeldt i någon ankät befunnits ha flest som tror på honom som den som kan leda en regering.

Men borde inte småpartierna passa sig en aning med en så smart och populär statsminister, som allteftersom tycks eliminera dem genom att ta deras väljare?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.