”Högerspöket!

"Högerspöken" talar man inte så ofta om nuförtiden. Kanske finns de inte längre?

Möjligen var begreppet vanligare på 70-talet. I vart fall erinrar jag mig en liten lustig händelse från den tiden. Lustig var den för alla av oss som var med men kanwke mindre lustig för den som inte var närvarande, nämligen högermannen och tillika min svärfar Arvid Kaddik från Arjeplog.

Min fru och våra två söner besökte mina svärföräldrar under senare delen av det årets valrörelse. Vår äldste son Lars var i sex-sjuårsåldern, men ändå väldigt medveten om att något viktigt var på gång, nämligen valet. Han hade uppenbarligen snappat upp ett och annat uttryck som han hört i radio och TV.

Vi, svärmor, min fru och Lars lillebror Anders, befann oss i köket som låg under sovrummet på andra våningen. Ett oroväckande buller hördes från sovrummet och svärmor undrade aningen orolig om svärfar möjligen hade ramlat.

Med syftet att lugna ner sin oroade mormor säger då Lars lungt till henne något i stil med:

– Ingen fara, mormor, det är bara högerspöket som rör sig däruppe.

Både min fru och jag säger då förstås till honom att så där får han inte säga om morfar. Men när så mormor, också hos högerkvinna, brister ut i ett härligt skratt kan förstås inte heller vi hålla oss längre.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.