”Det onämnbara”

 

 

Signaturen Lillasyster tycker inte att jag skall skriva "kallingar", när jag ju snart är 70 år. Nu har jag sökt efter ett ord som bättre passar min höga ålder. "Det onämnbara" trodde jag tidigare bara avsåg kvinnors underkläder, men så är det tydligen inte.

Det här fann jag:

"Det onämnbara är ett bra namn på det man hade under sina kläder på 1700-talet. Och ändå blev plagg som ansågs vara underkläder, mode i senare skeden. Vad bar man då närmast kroppen?

Hos mannen blev det skjorta. Oftast fick skjortan också tjäna som kalsong och stoppades mellan benen. Naturligtvis fanns det också underbyxor/kalsonger, lika långa som knäbyxorna och som man fäste med band under knäet. Dessa hade precis som knäbyxorna lucka eller snörning fram. Alla hade inte råd att använda kalsonger. Kalsongen användes mest på hösten och vintern. De var gjorda av linne men förekom även i tunn ull."

Nu skall jag packa några tillräckligt långa skjortor i stället för mina onämnbara. Det fungerade ju på 1700-talet och bör väl göra det även nu.

En kommentar

  1. Berith

    vi brukar säga kalsipper, det låter kanske som nån slags blomma. Annars tycker jag att kallingar är ett mycket bra ord.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.