Gissa landet!

Uppmaningen är förstås lätt för all som läst mina senaste inlägg, men för andra kanske inte helt självklar.

Här kommer en beskrivning av vad landet har gjort:

1974 invaderade det en suverän stat helt i strid med  FN:s stadgar och helt emot internationell lag. Landet ockuperade dryga 36 % av det invaderade landet. 70 % av den delen av landets invånare förvisades. 1 474 människor saknas fortfarande, av dem flera hundra civila. Det ockuperande landet vägrar fortfarande att hjälpa till med att ta reda på vad som hänt med de saknade personerna.

Den ockuperande staten gör allt vad den kan för att metodiskt utplåna landsdelens mångåriga kultur liksom dess religion.

F.n. finns över 43 000 tungt beväpnade soldater understödda av såväl flyg som sjökrafter i den invaderade delen av landet. Därmed är den invaderade delen av landet en av de mest militariserade områdena i världen.

Det ockuperade landet är medlem i såväl FN som EU. Landet som okuperar har, om jag inte misstar mig helt, ansökt om medlemskap i EU, men än så länge fått nej beroende på en alltför svag ekonomi.

Den invaderade staten är alltså Cypern. Ända sedan 1974 har en stor del av denna suveräna republik varit ockuperad av Turkiet. FN liksom många andra världsomspännande organisationer har kraftigt fördömt Turkiets handlande och försökt få Turkiet att återlämna den invaderade delen till Cypern, men utan framgång. För mig säger det en hel del, inte bara om Turkiet utan förstås också om FN.

Skall verkligen ett land som så totalt nonchalerar inte bara internationell lag utan också FN få bli en medlem i EU? Måtte det bara inte redan ha fått sitt medlemskap!

(En cykeltur till den grekcypriotiska gränsen och en avlägsen vy över spökstaden Famagusta fick mig att skriva detta inlägg. Det fick mig också att bestämma ”oss” för att inte än en gång besöka Turkiet, så länge landet våldför sig på Cypern.)

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.