Överflödets slöseri

I går kväll såg vi på Agenda som hade underrubriken "Smaka på soporna". Mycket beklämda av vad vi såg i den tyska dokumentären gick vi sedan till sängs.

Programmet handlade om det oerhörda slöseri av livsmedel som förekommer i handeln. Tonvis av fullt användbara livsmedel slängs dagligen bort som sopor. Det jag trott sedan tidigare att varor slängs sedan bästföredatum uppnåtts kunde jag även med viss tevklan accreptera.

Av programmet framkom att även varor med upp till två veckor (!) kvar till det datumet slängdes. Det som slängs är då inte bara saker som fruklt och grönsaker utan också charkuterivaror.

I ett avsnitt av programmet visades hur potatis slängs inte bara för en del är för stora respektigve för små utan också av rent estetiska skäl! Potatisar med "gropar" t.ex. slängdes.

Man kan undra vems fel allt detta får ske är. Enligt min mening är det främst något som vi konsumenter bär ansvaret för. Om vi kunde nöja oss med ett mycket mera begränsat sortiment, skulle det säkerligen vara lättare för butikerna att ta hem de mänder som går åt.

Det nämndes t.ex. att det i det varuhus som man hade undersökt fanns över 100 olika sorters av yoghurt. Kan det verkligen finnas något enda vettigt argument för detta? Och måste vi verkligeh ha tillgång till alla de olika och långt ifrån importerade frukter som numera finns i de flesta större livsmedelshallar?

Mycket av det fraktas hundratals mil hit till oss för att sedan, åtminstone en del av det, slängas i soporna. Man visade t.ex. mängder av bananer, som efter en lång resa och en tids vila i Sverige till sist slängdes på grund av en och annan mörk fläck på skalet.

Jag behöver förstås inte nämna att det vi såg och hörde måste betraktas i samband den svält som råder i många av världens länder.

(Själv plockar jag en och annan sak från "pensionärslådan på Konsum. Där säljs billigt varor med s.k. "kort datum", vilket betyder att bästföredagen är den dag de köps eller en eller ett par dagar framåt i tiden.)

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Margareta Vigren

    Ditt blogginlägg var helt i min stil. Jag har också dessa funderingar om vårt slöseri både i hemmen och i butikerna. Det känns inte OK när så stor mängd människor lider brist på det mest grundläggande behoven: vatten och mat!

  2. Isak

    Trots stor överenstämmelse i den rika delen av världen om
    konsumismens avigsidor, så kör vi på som det finns en jord
    till att åka till när vår egen är förbrukad. Vet inte om ni
    sov på natten, men skall ni ligga sömnlös så kan jag rek.
    filmen ”Underkastelsen” av Stefan Jarl. Att inte denna film visas i SVT trots sponsring är skamligt. Antagligen
    tog man hänsyn till att det var valår.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.