Rätt skall vara rätt också i VK

I dagens VK fortsätter "man" i ledaren "En sorglig uppgörelse" att skrämmas för det farliga i att Vänsterpartiet, som man nu menar har fått ett för stort inflytande över politiken i Umeå.

Jag reagerar på en sak i ledaren, som jag tycker är en felaktigt och slarvig formulering. Alla, inklusive jag själv, förstår dock vad som menas, men tycker att sättet att säga det på är felaktigt. Formuleringen får det att låta värre än det är för alla dem som redan nu tycker att det är illa.

Ledarskribenten och många andra med honom/henne, vill påvisa hur många det är i Umeå, som inte röstat på Vänsterpartiet och att det därför fått ett för stort – och farligt inflytande. Så här uttrycks det i ledaren:

"… kommer att användas för att begränsa utbudet av välfärdstjänster för de nästan 90 % av kommunens invånare som inte röstat på Vänsterpartiet…"

Alla kommunbor har inte rösträtt och därför är påståendet fel. Inte heller att påstå att nästan 90 % av kommunens röstberättigade inte har röstat på Vänsterpartiet skulle vara rätt, eftersom  valdeltagandet ju inte var hundraprocentigt!

2 kommentarer

  1. Marcel Berkelder

    Helt rätt Kalle! Numeriskt är det en stor skillnad.
    Det jag kan tycka är än mer bekymrande är att man försöker att få demokratin att framstå som odemokratisk.
    Det väl ett logiskt resonemang att om 10 % röstar på ett parti så är det en hel drös som inte röstat på det partiet. Det spelar ingen roll vilket parti det är. Underskattar VK sina läsare? Skulle tro att minst 99% av de som abonnerar på VK redan hade förstått att om en minoritet röstar på ett parti så har majoriteten inte röstat på det partiet. Man kan fundera på om det är fler eller färre än 99% av VK’s alla läsare som har förstått.

  2. Andreas Jansson

    Har missat den, men jag antar att det är Nordebo som skrivit? Hans nyliberala klagosånger blir bara mer bittra för var skrivelse.

    Om han nu kör på sin egen minoritetsräkning så är det 92,94 % av röstdeltagarna som inte vill ha liberalerna i en regeringsposition..

    Även borgerliga ledare kan vara intressanta att läsa men Nordebos ledare ”missar” jag gärna..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.