20 g i minus 20 C

En bild som brukar ges av oss pensionärer är att vi sitter på en parkbänk och matar fåglar. Här och nu är årstiden fel och dessutom finns här varken park eller parkbänk att sitta på.

Matar fåglar gör jag ändå. Studerar dem gör jag också av och till och upphör inte att förvånas över att de överhuvudtaget finns vid livet.

Hur är det möjligt för en talgoxekropp att klara minus 20 grader? En talgoxe väger inte mer ca 20 gram och även om den är omgiven av isolerande dun, så måste det krävas ett ständigt tillförande av energi för att den skall hålla sig på plus. Dessutom behöver den ju energi för sitt energislösande sätt att bete sig.

Piggt kommer den flygande, landar, hoppar omkring en stund, tar ett frö och flyger sedan iväg till närmaste buske för att öppna det och äta innehållet.

Jag undrar ofta vilken kroppstemperatur den lilla kroppen håller. Den saken kan jag säkert ockå, liksom kroppsvikten, hitta på internet. Det må tillhöra s.k. meningslöst vetande, men intressant vore det ändå att försöka ta reda på det.

Brrrrrrr – nu skall jag klä på mig och gå ut och kolla posten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.