Skryt

Inspirerad av min frus inlägg om skryt, har jag nu tagit mig själv en funderare i ämnet. Att som svensk undra över vad som egentligen ligger i begreppet skryt, torde väl verka tämligen enfaldigt, men i så fall är jag väl enfaldig då.

Det behövs en amerikanska ibland för att få mig att riktigt försöka förklara enskilda ord i vårt språk – och även att riktigt förstå dem själv också för den delen.

Jag är tämligen övertygad om att min omgivning genom åren i mig sett en skrytsam person och också tvingats stå ut med det. Jag har t.o.m. angett skrytsamhet som en av mina dåliga egenskaper i bloggprofilen. Alltså har jag accepterat andras förmodade syn på mig som en skrytsam person.

Men nu har jag börjat undra litet över vad som ligger i begreppet skryt. Om man är en öppen och kommunikativ person, som tycker om att berätta för andra om sitt liv, om vad man man är med om i olika avseenden, kanske just det får andra att tycka att man är skrytsam. I den öppenheten ligger för min del också lusten att berätta om dumheter jag gjort.

Jag kan tänka mig att en och annan av mina "tillkännagivanden" kan väcka avundsjuka hos några. Det kanske man inte gärna vill erkänna för sig själv. Den känslan kanske man undertrycker genom att i stället se det som jag berättar som skryt.

I det här sammanhanget är det naturligtvis detsamma som gäller i all kommunikation människor emellan. Det man menar eller avser med det man skriver eller berättar betyder i stort sett inget. Hur det uppfattas av omgivningen betyder däremot nästan allt.

När jag berättar om våra resor och anat positivt i mitt liv, så är det definitivt inget som jag vill skryta med. Inte heller vill jag göra någon avundsjuk. Jag vill helt enkelt bara dela med mig av sådant som jag själv glädjer mig åt.

Och när jag berättar om dumheter och misstag som jag gjort, så är det inte heller avsett att väcka skadeglädje hos folk. Det bjuder jag så gärna på just så att folk – som vill – kan lära känna mig bättre.

Jag tänker alltså fortsätta att berätta om sådant som jag är glad och ibland även stolt över liksom också sådant som jag inte är stolt över. Givetvis står det alla fritt att även fortsättningsvis betrakta mig som en skrytmåns. Den egenskapen tar jag dock bort från min bloggprofil.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.