Besviken på facket

Nu har jag både i ett blogginlägg och i en insändare i VK klagat på Kommunal. Jag ber alla försöka förstå, att det på många sätt tar emot för "gråsosse" och fackmedlem i många år att göra så.

De som läser mina blogginlägg vet, att anledningen är det som under många år förevarit på sterilen vid Umeå Universitetssjukhus. De heltidsanställda har där har under 15 år arbetat tre timmar i veckan helt utan ersättning. Så har det varit på grund av ett viktigt fel i deras arbetstidsscheman.

Vid några tillfällen har man uppmärksammat arbetsgivare och förmodligen även Kommunal om felet. Ingen har lyssnat, i vart fall inte gjort något åt saken.

Så gör VK ett reportage om saken. Reportaget visar sig antingen innehålla rena sakfel, eller bygga på felaktig information från Kommunals företrädare. Fortfarande jobbar man tre timmar för mycket per vecka. Felet rättas inte till förrän i början på mars och alltså inte vid årsskiftet, enligt en uppgift som VK förmedlar. Felet upptäcktes inte vid en arbetsplatsträff utan av en av de anställdas make, närmare bestämt av mina söners far.

Redan när min amerikanska fru fick fast jobb, försökte jag övertyga henne om värdet och nödvändigheten av att gå med i facket. De har hon inte gjort, antagligen mot bakgrund av den syn hon fåttt på facket under sin tid i USA. Hon är nu, liksom jag, helt övertygad om allt bra facket gjort genom åren för förhållandena för anställda. Men nu får man lätt intrycket att de lever på gamla meriter.

Själv var jag medlem i facket under all min tid som anställd. När jag så en "vacker" dag i det närmaste chockades av ett helt oväntat besked från min arbetsgivare och inte facket hörde av sig alls till mig, var jag mycket nära att lämna det. Det gjorde jag ändå inte.

Händelsen på NUS och min egen erfarenhet av facket, gör att jag inte längre kommer att få Peggy att gå med i facket. Jag är tämligen övertygad om att hon nog inte kommer att göra det på eget initiativ heller.

(En gammal låt dyker upp i min hjärna, något med orden "…allt jag begär är ge facket en chans". Vem var det som sjöng den?)

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.