Termer i musikers värld

Av för många välkända skäl har jag blivit en del av den verklighet som musiker befinner sig. Min lust att lära nytt tar aldrig slut.

Häromdagen kom jag att undra över de spelningar som ett antal i grupp gjort på en av stans pubar. Vad skall man benämna den typen av spelningar, var min fråga.

Jah hade sedan tidigare en svag aning om vad som menas med "jam session" och märkte att Peggy benämner dessa irländska gruppspelningar just för "sessions". Andra kallar dem för "jam". Nu tror jag mig inse att kalla dem för "sessions" nog är det mest "äkta".

Så här förklaras det i Wikipedia:

"En viktig del av den irländska folkmusiken, och det som främst håller den levande, är så kallade sessions, på iriska "seisún". Dessa tar oftast plats på pubar och bidrar starkt till Irlands färgstarka pubkultur. Där samlas musiker och jammar tillsammans och ofta är de öppna för alla. Instrumentalmusik dominerar, och man brukar hålla sig till ett antal standardmelodier som de flesta kan. Under irländska folkmusikfestivaler händer det ofta att kända artister spelar med i en session, vilket brukar uppskattas mycket av de andra musikerna. Under en session kan en musiker lära sig väldigt mycket från de som har spelat längre än han eller hon själv."

Man lär så länge man lever….

 

En kommentar

  1. Peggy Sjöström

    Ett annat intressant faktum är att det som betraktas som ”standard låtar” kan varierar väldigt mycket från den ena sessionen till den andra enligt olika trakter i världen. Det har hänt mig att jag kan spela precis alla låtar på en session, men på en annan session (exempelvis i Dublin) kände jag inte igen en enda låt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.