Ett ”okristet” barmkläde

På de båda blå fälten finns broderade kors, men som synes är de vända upp och ner. Detta sägs vara ett slags avståndstagande till vad ett kors normalt står för i religiösa sammanhang.

 

 

På den här delen av barmklädet, syns två solar på de gula fälten. Enligt barnbarnet till samekvinnan som broderat barmklädet markerar också detta ett avståndstagande. Där hade annars varit ett kors.

Alla trogna läsare av min blogg vet att jag är i färd med att sälja min f.d. frus kolt med tillbehör. I går fick jag tillfälle att visa den för en mycket intressant spekulant.

Jag besökte Västerbottens museum, där Samiska veckan firas, och träffade henne där. Det mest intressanta med det mötet var att hon kunde berätta mer om symboliken i vissa av de tenntrådsbroderade tecknen på det s.k. barmklädet (siehppá).

Hennes farmor hade det sytt det. Det blev hon helt övertygad om, när hon studerade det i detalj. Denna gamla kvinna hade ingen missionär lyckats omvända, utan hon var fortfarande ickekristen och omfattades av den ursprungliga hedniska tron. Visserligen hade hon grävt ner sin trolltrumma. Barnbarnet, min spekulanet, sade sig t.o.m. veta var den ligger. Men av respekt för sin farmor, låter hon den ligga kvar där den är.

Mina svärföräldrar som hade beställt barmklädet av henne var båda djupt troende. Därför kan jag än i dag inte riktigt förstå, att de kunde godta arbetet, som i sin symbolik tar avstånd från kristendomen.

I bildtexten ovan förklarar jag var den antikristliga symboliken vill säga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.