Amerikansk ”demokrati”

Att Amerika är en av världens största och mäktigaste demokratier kan ingen ifrågasätta. Men just nu händer saker i Michigan, som verkligen inte är känneteckande för en demoktrati.

Vid det senaste valet fick Michigan en republikansk guvernör, Rick Snyder. Tämligen omgående tillkännagav han sin planer att helt enkelt överföra den politiska makten i vissa områden av staten Michigan i privata händer. Det gällde då i första hand områden med särskilt nedgången ekonomi. I dessa områden skulle all beslutanderätt övertas av s.k. Emergency Financial Managers.

Nu har detta skett i Benton Harbor, som är en av de s.k. tvillingstäderna som ligger bara 10-15 kilometer från vårt hus i Riverside. Benton Harbor är en stad med mycket dålig ekonomi, många fattiga och av dem många afroamerikaner.

"Nödekonomichefen", Joseph L Harris, har nu i en order och helt lagligt tagit ifrån alla politiskt valda "nämnder och styrelser" all deras beslutanderätt. Harris är tjänsteman och tillsatt av guvernören med stöd av beslut av den republikanska majoriteten i "The House of representative and the Senate".

Det enda de politiska församlingarna får göra nu är:

1. Kalla till möte

2. Godkänna dagordningen

3. Ajournera mötet

Tjänstemannen Harris har alltså av guvernören getts befogenhet att ta över ALL beslutanderätt från de folkvalda församlingarna. Han har också getts rätten att ändra eller bryta kontrakt eller avtal med facket. Om han vill har han också rätt att avsätta "kommunens" högsta styrande organ, vad nu det skall tjäna till eftersom det ju inte längre får fatta några beslut.

Det som händer i Michigan är väl ändå så långt ifrån demokrati man någonsin kan komma. Krig pågår här och där i världen för att avsätta engångshärskare som Mr Joseph L Harris.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.