Bara näst bäst

Under vårt besök i samekåtan på Gammliaområdet erinrade jag mig en händelse som inträffade för många, många år sedan. Det var inte precis det finaste minnet jag har av min svärfar.

Han hade besök av en annan same och de satt vid köksbordet och pratade om än det ena än det andra. Jag satt inom hörhåll.

De skvallrade litet om folk de kände på ett helt normalt sätt. Så säger svärfar något i stil med:

– Hon lyckades inte få tag på en lappojke utan gifte sig med en svensk.

Att han med det menade att hon fick lov att nöja sig med en "svensk" var alldeles uppenbart. Jag kände mig naturligtvis direkt träffad av hans konstaterande, men valde klokt nog att inte kommentera saken. Av hänsyn till honom ville jag inte göra det eftersom jag då säkert skulle ha generat honom ganska ordentligt.

Min svärfar, Arvid Kaddik, från Arjeplog fick nämligen också själv nöja sig med en svensk, en kvinna från Hälsingland som senare blev den bästa svärmor jag någonsin kan tänka mig..

3 kommentarer

  1. Maria Skiddi

    Svensk rasism eller rasism mor svenskar, en smaksak.. efter att ha utstått en del mobbing me ”åk hem å tugga renpung din djävla svartskalle” i skolan under min mellanstatdietid (bodde i södra Sverige) lovade jag mig själv att inte blanda blod med en svensk utan endast avla barn med en indian, lapp eller eskimå. Jag blev rasist mot svenskar en lång period.

    Det är bara 15 år sen jag fått hatbrev i brevlådan pga min etniska tillhörighet.

    Sverige har väl inte direkt skött sina invärtes stridigheter värst bra gällande samer.

    Det motstånd mot samer som finns i vårt land är groteskt om man skrapar lite på ytan.
    http://jinge.se/natur/samiska-krav-helt-orimliga.htm

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Maria Skiddi (2011-08-08 23:00)
    Jag är väl medveten om det du skriver om ”svenskarnas” behandling av samer. Det betyder dock inte att jag kan tycka att det svärfar sa i min närhet var särskilt trevligt. Själv har jag ingenting ont alls att säga om samer. Mina två söner, som enligt enkel matematik väl kan sägas vara ”kvartssamer” (?) är bara stolta över det.

  3. Maria Skiddi

    Det var ju JUST det jag ville ”säga” att bara för att man/nån tillhör en minoritet och blir/blivit illa behandlad innebär det inte att man/nån har ”gräddfil” å alibi att bete´sig otrevligt mot andra som inte gjort en ngt för det.

    Man kan ”förstå” skymfen= ATT denne blivit/känt sig kränkt, men det är ingen ursäkt. Jag avlade sedermera två barn med en svensk (vad jag då vet- har ej gjort DNA prov påán=)

    Jag försvarar alltså inte din svärfar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.