Genant för Kommunal och landstinget

Vid ett flertal tillfällen har jag här skrivit om det nästan otroliga faktum, att landstinget låtit sin personal på sterilavdelningen vid NUS arbeta tre timmar för mycket per vecka. Så har det varit i flera år utan att ersättning för det har utgått.

Personalens fackförening, Kommunal, och inte bara arbetsgivaren, landstinget, har ett stort ansvar för detta.

I en artikel i VK anges felaktigt att felet upptäcktes vid ett arbetsplatsmöte med Kommunal i höstas. Den beskrivningen vill givetvis facket sprida även om den inte stämmer med verkligheten.

I september i fjol tog jag kontakt med Kommunal vid NUS och påpekade att arbetstiden var fel. Jag fick direkt gehör för mitt påstående och därefter tog man itu med frågan.

Det mest anmärkningsvärda i hela frågan är att klinikchefen Peter Sjöstedt både i media och till mig privat hävdade att personalen inte alls hade arbetat för många timmar. Ändå sänktes veckoarbetstiden i början på mars 2011 från 40 till 37 timmar.

Mycket anmärkningsvärt är det också att landstinget ännu inte, d.v.s. ett helt år efter det att felet erkänts av arbtsgivaren, har kompenserat sin personal för den obetalda arbetstid som de utfört. Skulle för mycket lön i stället ha betalts ut, är jag övertygad att det skulle ha rättats till vid nästkommande löneutbetalningstillfälle.

En kommentar

  1. Peggy Sjöström

    Klockrent skrivit! Ty den här artikeln ytteligare främjade information som som inte är ”helt sann” kan man bara anta att det finns felaktiga uppgifter i de flesta artiklarna. Man måste därför ta det som man läser i alla nyhetskällor med en knipa salt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.