USA-fångars rösträtt

Jag fortsätter på samma tema, d.v.s. rösträtten i USA. Hur den är för fångar, de med villkorliga domar och för de som en gång suttit fängslade skiljer sig mycket starkt mellan olika stater.

För några år sedan diskuterade jag fångarnas rätt att rösta i Sverige med en av mina amerikanska vänner. Han var på intet sätt mottaglig för mina argument, att även fångar i en demokrati borde ha rösträtt. Ett av mina argument var t.ex. att just orsaken till att så många hamnar i fägelse ju KAN vara en följd av ett lands politiska syn på utbildning, ekonomisak frågor, arbetsmarknad o.s.v.

I 47 av USA stater har de som sitter i fängelse ej rösträttt. I staterna Mains, Vermont och Massachusetts har man det. I många stater har man inte heller rösträtt om man släppts ut i förtid från fängelset. I ytterliga några stater förlorar på livstid sin, som vi tycker här demokratiska rätt och skyldighet, att rösta.

Vid förra valet saknade hela fyra miljoner fångar, f.d. fångar samt benådade rösträtt.

Är USA ensam som inte tillåter sina fångar att rösta? Nej, man gör det ej heller i Ryssland, Bulgarien, Armeninen, Tjeckoslovakien, Ungern, Estland och England. Man får lätt intrycket att det ursprungligen är ett kommunistiskt påhitt.

I min "snabbutredning" fann jag också att European Court of Human Rights i april i år beslutade att uppmana England att ge sina fångar rätten att rösta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.