Amerikansk demokrati

Efter att ha läst en mycket informativ artikel om vad som händer i Benton Harbor, USA, inser jag att jag kanske inte vet vad som menas med demokrati.

Benton Harbor är vår grannstad, när vi vistas i USA. Staden är liten och har bara ca 10 000 invånare. Av dem är hela 90 % svarta, eller afroamerikaner som det nog är mest korrekt att kalla dem. Genomsnittsinkomsten ligger under 70 000 kronor per år. Befolkningen där liksom i hela Michigan har minskat kraftigt sedan är 2000. Bara Nevada och Kalifornien har större arbetslöshet än Michigan.

Helt enligt gällande lag har sedan en tid en tjänsteman, Joe Harris, fått i stort sett obegränsad makt att själv vidta olika åtgärder för att rädda Benton Harbor från total ekonomisk kollaps. Hans titel är "emergency manager".

Bland det första han gjorde var att se till att en golfbana anlades för en kostnad av 500 miljoner dollar! Den skulle locka turister som skulle rädda stadens dåliga ekonomi. För stadens många arbetslösa och fattiga svarta var nog detta det sista de önskade.

Harris har också avskedat ett antal kommunanställda, slagit ihop polisväsendet med räddningstjänsten, gett motsvarigheten till kommunchefen sparken och förbjudit all politisk verksamhet. Man får kalla till sammanträden men inte fatta några beslut!

Efter att ha sparkat kommunchefen och "kommunfullmäktige" sa Harris:

"JAG är kommunchef och kommunfullmäktige, så de behövs inte längre"

Han sa också:

"Benton Harbors folkvalda är inkompetenta så därför är också väljarna inkompetenta genom att välja dem och borde förlora sina demokratiska rättigheter"

Efter att ha sparkat ekonomichefen sa han:

"Det hade sagts mig att hon var inkompetent men det hade hon ingen aning om".

Denna tingens ordning är alltså fullt laglig enligt amerikansk lag. Lagen förstärktes i våras genom förslag från guvernör Snyder och the state’s Republican Legislature Public Act 4.

 

En kommentar

  1. Peggy Sjöström

    Bra inlägg! Benton Harbors upphörande fick sin start redan i 70-talet. Jag misstänker att det faktiskt har inträffats rätt så mycket korruption bland de kommunanställa som har haft makten men att köra över demokratien hjälps inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.