Att äta häst

Häromdagen köpte jag ett paket hamburgerkött, väl medveten om att jag skulle bli tvungen att äta upp det själv utan hjälp av min fru.

Mycket riktigt så smakade hon på det men ville inte äta av det. I USA är det inte lagligt att slakta hästar för använda köttet som människoföda, fick jag veta. Hon ville inte äta det dels av rent etiska skäl men också därför att hon inte tyckte om smaken.

Nu har jag "forskat" litet i saken och funnit att president Obama faktiskt ganska nyligen skrivit under en ny lag som tillåter att amerikanerna slaktar hästar och äter dess kött. Olagligt var det alltså, när Peggy bodde där.

Jag fann samtidigt att den händelsen "sopades under mattan" i motsats till händelsen, då han benådade två kalkoner inför Thankgiving Day.

Obama skrev under lagen trots att 70 % av amerikanerna är emot hästslakt. Och detta trots att Obama under presidentkampanjen lovade att permanent förbjuda slakt av hästar och export av hästkött som livsmedel för människor.

När jag tittar på hamburgerpaketet ser jag att köttråvaran kommer från Nordamerika!

När läser ytterligare ett par ställen på nätet, ser jag att det hela har handlat om de 5 senaste åren, när man inte fick slakta hästar och sälja köttet som livsmedel. Det gällde den speciella inspektionen av slakthusen som krävdes för det och man av ekonomiska skäl inte ansåg sig kunna göra. Det är alltså det problemet som Obamas nya lag löst.

För fem år sedan var det tydligen OK att slakta hästar och äta köttet även i USA.

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.