Ifrågasatt kremering

Privat har jag stött på ett mycket anmärkningsvärt och knappast acceptabelt sätt att företa en kremering. Eftersom den begravningsfirma som "beställde" kremeringen inte svarar på frågor i anledning av den, väljer jag härmed att berätta om den på detta sätt.

Den kremerade personen var en släkting till mig. Han hade en bror och en halvsyster och därutöver att ett antal syskonbarn, av vilka jag är en. Halvsystern visste att den avlidne ville bli begravd på "vanligt" sätt, när den dagen kom.

Inför bouppteckningen tog jag närmare reda på vad som gäller rent allmänt för kremering och vad som hade föranlett just denna. Fonus klargjorde för mig, att man i samråd med anhöriga bestämmer om det skall bli en kremering eller en jordbegravning utan kremering. Därefter "beställs" kremeringen, om det är det man kommit fram till i samråd med anhöriga.

Därefter ringer jag till kremeringen i Umeå och får där veta dels vilken begravningsbyrå det var som beställt kremeringen och dels vilken anhörig det var som med sin namnteckning hade gett klartecken till den.

Den som hade undertecknat beställningen var en person, som fram till dödsfallet varit vederbörandes gode man. Den formella beställningen var insänd av den aktuella begravningsbyrån, d.v.s. den byrå som alltså valt att tiga och inte besvara mina frågor. Vilken byrå det var, vill jag inte nämna här. Fonus var det i alla fall inte.

För alla som vill veta, berättar jag gärna, vilken byrå det var, så att de för alltid kan unvika att ta dess tjänster i anspråk. Jag tänker också se till att den aktuella begravningsbyrån uppmärksammas på det här blogginlägget.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.