Bostadstillägg

Efter att ha sökt bostadstillägg åt ett antal personer, några som jag är god man för och några andra, inser jag hur många det måste vara som går miste om detta bidrag.

Bara genom att jag sett till att dessa personer sökt tillägget, har deras ekonomi väsentligen förbättras. Att söka det är för många personer inte helt lätt. Försäkringskassan kräver nämligen ett antal handlingar bilagda ansökan. Det gör man även om det rör sig om handlingar med uppgifter som redan finns i statens databaser.

Många känner inte ens till möjligheten att söka och få bostadstillägg. Många andra tror att deras ekonomi trots allt är för god för att de skall kunna få bidraget i fråga.

Jag får nästan känslan att staten gärna ser att informationen om bidraget inte är alltför tydlig. Det relativt krångliga ansökningsförfarandet "sparar" även det pengar åt staten.

Varför skulle man inte kunna gå ut med information på ett mera aktivt sätt till dem som kan ha rätt till bostadstillägg? Och varför skulle man inte kunna förenkla ansökningsförgfarandet t.ex. genom att inte kräva in uppgifter som staten redan har? Om detta skulle kräva rätt till samkörning av olika dataregister, ordna då så att den rätten ges till Föräkringskassan.

Den som söker och får bostadstillägg, får det tre månader retroaktivt. Min senaste ansökan resulterade i dag till att 14 000 kronor har satts in på vederbörandes bankkonto.

LÄS MER OM TILLÄGGET HÄR

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.