Takbelastningen vid blidväder

Häromdagen skrev jag ett inlägg med funderingar kring varför de flesta tycks tro att belastningen på våra snötäckta tak ökar vid blidväder.

Jag fick ett antal kommentarer, varav en från en besserwisser som faktiskt dumgjorde mig en aning. En kommentator undrade om inte en ökad luftfukt vid töväder möjligen kunde tillföra snön ytterligare massa och därmed öka belsatningen på taken.

Eftersom jag verkligen vill uppnå någon slags sanning i sammanhanget, skrec jag till SMHI med min fråga, där jag speciellt undrade om en ökad luftfukt kunde ha någon inverkan.

I dag fick jag ett långt svar därifrån, som bl.a. var en liten miniföreläsning om massa, tyngd, densitet m.m. Jag väljer att återge detta stycke från svaret:

Vad händer med snön och tyngden av snön då det blir mildväder (tö) utan att det faller ny nederbörd? I de flesta fall sker ingen nämnvärd ändring av massan om temperaturen ändras. Om inte snön smälter och rinner bort. På våren kan även sol, värme och vindar sublimera (avdunsta) snötäcket.

Härmed väljer jag att i fortsättningen tro, att belastningen i kilo uttryckt inte blir större vid blidväder. Däremot kan förstås fördelningen av belastningen förändras med de konskvenser som det kan få. Detta påpekade såväl en kommentatorerna som SMHI i sitt svar till mig.

 

 

En kommentar

  1. Tore H

    Hej Kalle!

    Jag tillhörde nog den grupp som faktiskt trodde att belastningen ökade en del just p g a att snön drog till sig fukt. Bra och upplysande. Då kan jag sova tryggt i förvissningen om att om Husvagnstaket inte brakat innan så lär det inte göra det p g a att snön tinat en del…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.