Dyrt med ambulans

Mannen i granngården behövde för en tid sedan ambulans för transport ca 1 mil till närmaste sjukhus.

Han kom så småningom dit men avled kort tid senare. Änkans sorg stördes kraftigt, när hon fick beskedet att transporten kostade 4 000 dollar!

Så nog har vi det fortfarande bra i Sverige trots den senaste tidens försämringar.

2 kommentarer

  1. Anders

    Har hört flera amerikaner berätta vilka hiskeliga priser man debiterar inom amerikansk sjukvård. T.ex. 30 dollar för att sätta fast ett plåster efter blodprovstagning eller 3000 dollar för lite sjukgymnastik på ett löpband.

    Så visst har vi det bra i sverige som har skattefinanserad sjukvård och bara behöver betala en mindre avgift i samband med besök på vårdcentral eller sjukhus.

    Men bara för att vi inte ”ser” den faktiska kostnaden för sjukvården så behöver det inte betyda att svensk sjukvård är både billigare eller bättre än amerikansk. Ur pedagoisk synpunkt vore det kanske bättre att man fick en jättedyr faktura på vad det faktiskt kostar efter vårdbesöket så att man kanske tänker ”Det var hiskeligt dyrt, är det verkligen rimligt?”.

    Skillnaden det amerikanska samhället och det svenska är att amerikaner betalar mindre skatter och avgifter och i stället mer direkt ur den egna plånboken eller via arbetsgivaren. Då blir givetvis kostnaderna mer synliga än om det är skattefinanserat som i sverige. Vilket system som är det bästa kan givetvis diskuteras i all oändlighet om man så vill…

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Svar till Anders (2012-05-17 08:48)
    Visst är det som du säger, men att som långavlönad eller rent av arbetslös amerikan är det inte så lätt att betala ur egen plånbok och inte få hjälp av samhällets skatteinkomster.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.