Obamas hälso- och sjukvårdsförsäkring

Högsta domstolen kommer troligen i början av juni att avgöra om förslaget om en bättre hälso- och sjukvårdsförsäkring kommer att kunna genomföras.

Det är långt ifrån säkert, att klartcken kommer att ges. Frågans utgång är förstås av allra största betydelse för det stundande valet och det faktiskt oberoende av utgången.

Mycket talar för att den republikanska majoriteten i domstolen kommer att slå fast att förslaget strider mot USA:s grundlag.

Jag är på långt när insatt i hela frågan. Dock har jag förstått att alla kommer att kunna teckna en egen försäkring till ett reglerat och överkomligt prist. Den som INTE gör det, kommer av staten tvingas att göra det. Det är just den punkten som högsta domstolen förmodligen kommer att ifrågasätta.

De vi pratat med här nämner dock att man ju faktiskt också tvingas att teckna en bilförsäkring av staten. Visserligen gäller ju inte detta alla medborgare även om en klar majoritet av dem faktiskt har bil och är tvingas teckna försäkring. "Försäkringsköpet" i de båda fallen skiljer sig förstås åt i väsentlig grad, men är ändå inte alltför principiellt olika.

Vad "The supreme court" slutligen kommer att säga är oerhört betydelsefullt inte bara för det kommande valet utan framförallt för landets medborgare. Därom råder ingen tvekan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.