En veteran om Pearl Harbor

I går efter Memorial Day-paraden och diverse tal från politiker och andra kom vi att tala med en av de närvarande veteranerna.

Han heter Marshall Doak och 92 år gammal. Han deltog i andra världskriget i amerikanska marinen. Där tjänstgjorde han som chefsapotekare men hade samtidigt uppgifter som en slags kirurg och gjorde t.o.m. amputationer.

Han var mycket tydligt glad över att få berätta om sina år i marinen under kriget. Inte ens hans tre söner har visat något intresse av detta, beklagade han.

Med skärpa och mängder av glasklara minnesbilder fick vihöra ett antal berättelser från kriget. Där fanns inte minsta spår av demens, kunde jag konstatera. Jag har nämligen en viss förmåga att känns igen sådana symtom hos andra, men inte hos mig själv.

Han nämnde bl.a. för oss att man idag i USA inte vill höra mer än den ärofulla historieboksbeskrivningen av USA:s krig. Andra veteraner gillade där inte så, eftersom han också vill berätta om de mindre ärofulla delarna av kriget.

På videon berättar han om en middag, där värdinnan bl.a. ville veta var han befann sig under Pearl Harboranfallet. Det han berättade då, d.v.s. sanningen, ledde till att värdinnan körde ut honom.

Hans obekväma uppgift var att hans förband visste om vad som väntade Pearl Harbor redan den 5 december 1941, d.v.s. redan två dager i förväg. Anfallet skedde den 7 december. Uppgiften togs inte på allvar och katastrofen fick ske.

Den sanningen, som han f.ö. har dokumenterad, passade inte det patriotiska middagssällskapet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.