Dansmusik i ”kyrkan”

Här ses några från Umeåbygdens Spelmansgille spela.

I går var jag med i Harrselefors gamla skola, där EFS höll en gudstjänst.

Anledningen till det var att jag följde min fru dit för att lyssna på henne och Umeåbygdens Spelmansgille som deltog i gudstjänsten.

Gudstjänstens leddes av EFS predikant vars namn jag dessvärre inte kommer i håg. Deltog gjorde också en ung präst från Vännäsby, vars namn jag inte heller minns. Självklart lyssnade jag också uppmärksamt på vad de sa.

Spelmansgillet spelade inte bara inte till de psalmer som sjöngs utan också ett antal låtar från sin breda repertoar. I en annan lokal och med en annan rubricering av mötet, skulle en "ogudaktig" dans ha varit i full gång. Det fick mig att inse, att jag inte alls har hängt med när det gäller kyrkliga möten.

Länge har jag trott att dansmusik i kyrkan är lika fel och otänkbart som att svära där. Så fel jag haft! Jag kunde också notera att såväl prästen som predikanten tycktes gilla musiken. Det sa man och det visade man genom att röra sina ben och fötter i takt med musiken.

Jag vill med detta välkomna det som jag förstår länge har pågått inom kyrkan men som jag missat eftersom jag nästan aldrig besöker den.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.