Svårbegriplig slutsats (M)

Att förstå politikers argumentation för eller emot olika åtgärder är inte lätt.

Jag tänker på Riedels och andras kritik mot Socialdemokraternas förslag att i vissa sammanhang öka arbetsgivarnas kostnader för att anställa folk. Detta måste leda till ökad arbetslöshet, menar man.

Den moderatdominerade regeringen har som bekant i stället minskat arbetsgivarnas kostnader. Vad som har hänt med arbetslöshetssiffrorna är bekant för alla. De har inte minskat utan i stället ökat.

Om någon nu mot förmodan skulle besvära sig med att förklara detta för mig, antar jag att man kommer att kunna peka på ett antal faktorer som är orsak till den ökade arbetslösheten. Och antagligen kommer man också lätt undan bara genom att påstå att arbetslösheten skulla vara ännu större om inte vissa kostnader för arbetsgivarna har sänkts.

Det är minsann inte lätt för oss alla att förstå och värdera vad som sägs från politikerhåll.

(Jag vaknade nyss med dessa tankar i huvudet och är det svårt att förstå vad jag menar beror det kanske på att jag ännu inte har vaknat riktigt)

En kommentar

  1. Stefan Westermark

    Lösningen på problemet är att avskaffa den svenska riksbanken.

    Det är helt idiotiskt att skapa pengar ur tomma intet och sedan be folket som skulden är skapat för att betala igen den.

    lätt exempel: om vi har en statsskuld på 10 kr betyder det att vi har 10kr som landet kan använda till sjukvård vägar osv. Om vi betalar igen 1krona av det har vi 9 kronor kvar det betyder att samhället vi byggupp runt dessa 10kr (sjukvård vägar) måste ha 10kr för att kunna fungera.

    Men vi har en sak som heter ränta också. Så vi har 10kr och efter ett år har vi en statsskuld på 11kr. Hur kan man betala igen den om det bara finns 10kr? Jo man trycker mer pengar vilket ger mer ränta.
    Betalar man av skulden?

    Så problemet är inte politiken, problemet är att politiker inte kan tänka.

    Lösningen är att ha en stabil skuldfri valuta. En stabil valuta betyder att man trycker pengar när det behövs eller skapar dem vi ränta.

    Ja jag gick direkt på roten av problemet. Ser kanske lite offtopic ut men varför snacka om saker som är skapade av det underliggande problemet när man kan skriva om problemet istället?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.