Sopor och fattigdom

Så här kan det se ut tämligen nära centrum av Hurgahda, Egypten.

Det måste finnas ett samband mellan hur människor hanterar sin närmiljö och den fattigdom de lever i. Dock kan jag inte förstå, vilket sambandet är.

Egypten är ett fattigt land. Därom råder ingen tvekan. Egypten torde med största sannolikhet sakna de flesta av de lagar som vi har, när det t.ex. gäller sophantering. Men detta borde inte vara en ursäkt för att man slänger sina sopor i stort sett var som helst.

Borde ändå inte människor oberoende av sin ekonomiska situation ha en känsla för att deras närmaste omgivning inte borde få fungera som sopdeponi, som det så vackert heter i Sverige? Borde inte även den lokala myndigheten åtminstone på turistorter på något sätt – trots fattigdomen – ägna frågan större intresse?

Arbetskraften är billig och bara det borde göra det möjligt att försöka hålla gator och torg fria från allsköns sopor. Följande bild visar på något, som möjligen kan vara den enda "sopbil" som finna för ändamålet. Är det så illa, inser man lätt vilken omöjlighet det är att hålla snyggt.

Notera att "föraren" måste sitta på pakethållaren under färd!

Alltså: Är fattigdom den enda förklaringen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.