”Identity theft”

Planeringen inför årets USA-resa har börjat så smått. En av de första åtgärderna ledde till en mindre chock för oss båda.

Ett par veckor före avresan är det Peggys uppgift att hos AT&T beställa telefon och Internet till vår hus i Michigan. Vi har funnit det vara bäst ur ekonomisk synpunkt att säga upp dessa två saker varje år.

Först försöker hon att göra beställningen online men efter ett par-tre försök som varje gång inte kunde bli "processed", ringde hon AT&T. Men inte heller då kunde hon göra sin beställning eftersom man inte kunde identifiera henne i sitt system. Hennes personnummer (social security number) hade en markering som betydde att hon hade något slags kreditproblem. Mer än så kunde man inte upplysa henne om.

Även om hon var säker på att hon inte har några obetalda skulder i USA, ligger det nu nära till hans att misstänka att det kan vara frågan om en identitetsstöld, eller "identity theft" som man säger på andra sidan Atlanten.

Peggy har nu ägnat åtskillig tid åt att läsa på internet och där funnit ett par ställen som hon skrivit till. Själv har hon kommit på att problemet kan hänga samman med att hon har flera adresser kopplade till sitt amerikanska personnummer och att det ka ha gjort myndigterna misstänksamma.

Den 11 maj landar vi på O’Hare och på måndag den 13 maj står ett besök på det speciella kontor som behandlar frågor kring personnummer överst på listan. Fram till dess får vi leva i ovisshet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.