Skolnedläggningar också i USA

En artikel i dagens Herald Palladium får mig att inse, att både upprördheten över Vännässkolornas nedläggning och skälet till varför det måste ske, är identiska med reaktionerna över samma sak i Chicago.

Chicagos skolstyrelse (Chicago board of Education) har beslutat lägga ner femtio (50) skolor. Det sägs vara den största skolnedläggningen någonsin i ett skoldistrikt. Visserligen har Detroit stängt 130 skolor sedan 2005.

Beslutet om nedläggning fick busslaster av lärare, föräldrar och elever att åka till Springfield (Homer Simpsons hemstad :-), Illinois huvudstad, för att protestera inför beslutet. Precis som i Vännäs fattades beslutet protesterna till trots.

Huvudorsaken till nedläggningarna är att skoldistriket lider av ett budgetunderskott på 1 miljard dollar, alltså ca 6,5 miljarder kronor! Ett annat skäl är att man i dag har plats i distriktet för mer än 500 000 elever men endast 403 000 elever att fylla platserna med. I den delen finns förstås ingen likhet med Vännäs.

Beslutet kommer att få politiska följder, spås i artikeln, av vilken det dock inte framgår om någon var emot beslutet. Men någon typ av personval torde innebära att the "mayor" riskerar sin plats i kommunalvalet 2015. Lärarfackets 26 000 medlemmar har redan startat en kampanj för att registrera minst 200 000 väljare som kan rösta bort honom.

Jämförelsen med Vännäs haltar givetvis. I botten handlar det dock om att man inte kan fortsätta driva skolor om man inte har råd med det. Det handlar också om att valda politiker måste göra vad de finner rätt med kraft just av de är folkvalda. Att fatta riktiga beslut är viktigare såväl i Vännäs som I Chicago än att fatta beslut som inte på något sätt innebär risk att förlora i kommande val.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.