”Inhumant” brotts inhumana straff

Att förstå andra länders rättsskipning är inte alltid så lätt. Domstolen i grannstaden har dömt en tonåring till ett straff som i mina ögon är omöjligt att förstå.

Den dömde är en "svart" 17-åring, som bedömts lida av någon slags psykisk insufficiens. Hans brott var av det allra grövsta slaget, nämligen våldtäkt under pistolhot. Tidigare var han dömd för sexuellt ofredande. Han hade "tafsat" på flickor i sin närhet. Förstås inte alls acceptabelt, men väl ändå inte att se som ett särskilt allvarligt "brott".

Straffet han fick känns för mig fullkomligt obegripligt och inhumant. Det skall nämligen avtjänas med ett minimum på 30 år i fängelse.

För säkerhets skull vill jag betona att även jag tycker att hans brott var bland det värsta man kan tänka sig. Men därför borde det ändå inte leda till att ett barn får ett så långt fängelsestraff.

Vi har tagit upp frågan med några amerikanska vänner, som inte tycks se något fel i straffets längd. De har även upplyst oss om att även 14-åringar kan sättas i fängelse, om det begångna brottet är tillräckligt grovt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.