”Kommunalpolitik” a la Benton Harbor

Några av deltagarna på mötet

I kväll har vi deltagit I något som nog knappast brukar locka vanliga turister. Vanliga turister är vi ju inte heller.

I stället är vi båda väldigt intresserad av samhällsfrågor av politisk karaktär Därför besökte vi i kväll ett informationsmöte som staden Bentor Harbor höll och som handlade om en högst intressant fråga.

Benton Harbor är en liten stad som under många år förfallit mer och mer, samtidigt som kriminalitet och arbetslöshet ökat kraftigt. På senare år har dock den trenden vänt och vi har kunnat se hur staden utvecklats till det bättre. Nya affärer har öppnats och gator och torg har piffats upp på ett märkbart sätt.

För att ge denna positiva utveckling en möjlighet att fortsätta i en ännu högre takt, vill man nu införa en s.k. city tax. En stad har laglig rätt att göra det fick vi veta. Den skatten skulle tas ut av dem som arbetar i staden men inte bor där, men även av dem som bor i staden. Enligt förslaget skulle de som bor I staden betala mer än de som bara arbetar där. 

Denna stadens egna skatt skulle förbättra stadens ekonomi betydligt även om den för en person med ca 275 000 kronor per år i inkomst bara skulle innebära ca 10 dollar per månad i skatt. "Some of us spend more than 5 dollar a day on coffe", sa den politiker som informerade på mötet.

En annan intressant sak är att innan skatten kommer att införas, måste förslaget få tillräckligt många röster vid höstens allmänna val. Här röstar man som många vet inte bara på politiker utan också på enskilda frågor. Mer demokratiskt kan det väl inte bli?

Förslaget kunde ju ha gällt nedläggning av byskolor också…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.