Konst och musik i Främmerveda

   Avtackningen

 Här avtackas Peggy och Per efter väl genomförd spelning

 I går hade jag förmånen att få följa med till Främmerveda, Höga Kusten. 2/3 av O’Grejdi Nua skulle spela vid en konstutställning där.

Vi kom dit alltför tidigt och fick då förmånen att bekanta oss litet med konstnären Lars Eurenius, som visade sig vara en mycket sympatisk person. Han var dessutom villig att ge oss en kort historisk beskrivning av platsen där vi var. Han var född på gården och hade bott där hela sitt liv. Gården var byggd på 1700-talet och tjänade en gång i tiden som lokal för Häradsrätten. Inom området fanns då även ett gästgiveri och ett ställe där de varutrasporterande kuskarna kunde byta till en utvilad häst. Linné passerade på sin norrlandsresa ochkså stället.

Utanför logen med konstutställningen låg den plats där spöstraff avtjänades. Där satt nu ca 130 människor för att dels lyssna på Peggy Sjöström och Per Lundholm men förstås även för att senare besöka konstutställningen.

Underhållningen inleddes med uppläsning av en dikt, som beskrev tankarna hos en man som sprang Höga Kusten Maraton i den backiga omgivningen. Därefter spelade och sjöng O’grejdi Nua. Det var ingen tvekan om att deras framträdande uppskattades av publiken. Den tidvis starka vinden bidrog dessvärre på ett oplanerat sätt till den mera genomtänkta blåsningen i Peggys penny whistle. Den fina stämningen och det underbara vädret gjorde att den besvärande vinden lätt kunde negligeras.

Det blev en mycket fin dag och till det bidrog kanske främst den trevliga stämning som konstnären själv skapade men förstås också musiken och den natursköna omgivningen.

Jag borde förstås också säga något om konsten som visades i logen men avstår eftersom jag helt saknar kompetens att bedöma konst. Logen fylldes snabbt av de 130 närvarande. Deras närvaro störde alldeles uppenbart det flertal svalor som hade sina bon uppe i takåsarna. Eller så gladde de sig bara åt det tillfälliga sällskap som de fått. Vad vet jag om det egentligen?

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.