Porjus

Porjus

Så här såg de förmodligen ut de mänskliga ”packåsnorna”

På väg hem från Kiruna – och även på väg dit för den delen – passarade vi Porjus. Vi kom precis när en guidad tur skulle börja.

När man bestämde sig för att bygga ett kraftverk i Porjus bodde där bara en familj med sju personer. Ett stort antal arbetare behövdes. Rekryteringen var förmodligen inte den lättaste även om brist på arbete ute i landet säkert underlättade.

Byggandet av kraftstationen och transporten av materiel till bygget blev en strapatsfylld tid för arbetarna. Arbetena startade 1910 utan att det fanns varken väg eller järnväg till Porjus. Istället fick allt man behövde – materiel och förnödenheter – bäras de fem milen från Gällivare. Mansbördorna varierade mellan 45 och 50 kg, men eftersom betalning skedde efter vikt var laster uppemot 70 kg inte ovanliga. Lasten bars över myrmark på dåligt spångade leder. Fem ton förnödenheter fraktades till Porjus på det här sättet de första månaderna. Under tiden pågick arbetet med att dra järnvägsräls från Gällivare till Porjus.

Under vintertid lades räls direkt på den frusna myrmarken och då kunde material lätt fraktas de ca fem milen från Gällivare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.