”Back from Gitmo”

MIKE

”Rochelle Sova hugs her boyfriend Sgt. Mike Weaver on Wednesday, July 24, 2013 during the 428th Military Police Company U.S. Army Reserve unit’s return from Guantanamo Bay, Cuba at the U.S. Army Reserve Training Center in Portage. The soldiers were deployed in October.”

Peggy son Mike har just kommit hem till Michigan efter flera månaders tjänstgöring som militärpolis på fängelset i Guantanamo Bay eller Gitmo som det också kallas.

Peggy och jag har länge, liksom den övriga världen, pratat om det orättfärdiga sätt som USA håller människor fängslade där utan åtal och utan domar. Vi är båda överens om att detta inte är något bra för USA som nation, men…

Ändå känner vi och förstår att de som tjänstgör där, inte på något sätt kan anses ansvariga för att Gitmo finns. De får trots det av naturliga skäl ta emot fångarnas missnöje som yttrar sig på många sätt. När någon t.ex. kastar sin egen avföring på en är det naturligtvis svårt att överse med det, även om man har en gedigen utbildning som militärpolis.

När de kommer hem, tas de emot som hjältar och det är något som jag har svårt att förstå. De unga männen kan vara värda det, men nog torde en effektiv propaganda vara förklaringen till att de trots att ses som hjältar.

Hemma möts de av sina nära och kära. Det är ingen hemlighet att Peggy väldigt gärna skulle ha velat vara en av dem som hälsade Mike, hennes son, välkommen hem igen. Och det alldeles oberoende av vad hon har för syn på USA:s aktivitet i Guantanamo Bay. Jag förstår henne fullt ut och hade förstås önskat att vi hade kunnat vara där.

Där var däremot Mikes flickvän som troget har väntat på honom hemma i Michigan (se bilden!)

En kommentar

  1. Pingback: Sönernas dag på jobbet | Amerikasvenskans funderingar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.