Godmans- och förvaltarskap

Skandalen med den 72-åring som var inlåst i en städskrubb har uppmärksammats ur en annan synvinkel. Han har en god man och den gode mannen har ytterligare 59 som han är god man för.

Med den efarenhet som jag har skaffat mig av godmansuppdrag under senare år, kan jag verkligen intyga att ingen kan sköta så många uppdrag. I vart fall går det inte om man vill sköta dem på ett acceptabelt sätt. En berättigad fråga är därför hur det är möjligt att någon har fått så många uppdrag.

Ingen får sådana uppdrag utan inblandning från kommunens överförmyndarförvaltning. För mig borde det vara helt självklart att den myndigheten inte bara bedömer en blivande god mans  lämplighet i olika avseenden för uppdraget utan också väger in vederbörandes rent praktiska förutsättningar att kunna sköta det.

Så har uppenbarligen inte skett i detta fall. Men myndigheten väljer ändå att agera så här, d.v.s. att INTE begära en förklaring av sina egna handläggare utan i stället av gode mannen:

”Vi kommer att kontakta 72-åringens gode man och begära in en förklaring. Det är inte meningen att någon ska ha 60-70 uppdrag, säger Kennet Öhlund, chef för överförmyndarförvaltningen i Stockholms kommun, till tidningen (Aftonbladet/Metro).”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.