Ledarskap?

Olika uppfattningar om vilket ”ledarskap” som en chef skall utöva har nu medfört att vår kommun snart står utan kommunchef. Politikerna väljer att gömma sig bakom detta synnerligen abstrakta begrepp utan att – åtminstone offentligt – specificera sin uppfattning.

”Kommunen” har andra krav på ledarskap läste jag någonstans. Hur skiljer sig då de kraven på ledarskap från det ledarskap som kommunchefen uppvisat? Vad som menas med ”kommunen” är inte särskilt glasklart utöver vad som är det rent geografiska området. Hur som helst anser jag mig själv vara en del av kommunen sett utifrån en annan aspekt.

Vad har då jag och övriga människor i kommunen för krav på ledarskap hos de chefer som efter direktiv och beslut från politikerna använder våra skattepengar till kommunens bästa? Har vi ens något alls med chefers ledarskap att göra utan är detta bara en fråga för de anställda?

Efter ca 38 år anställning i kommunen har jag självfallet sett många exempel på chefers ledarskap. Enighet om att vissas ledarskap haft mycket i övrigt att önska, däribland mitt eget, har av och till varit stor. Aldrig har jag dock varit med om att politiker öppet agerat mot sådana chefer.

Frågan är om detta kanske bara berott på att ledarskap faktiskt är ett så abstrakt begrepp, som visserligen lätt kan beskivas i ord, men sedan ändå i det praktiska arbetet kan bedömas så olika beroende på från vilket håll man betraktat det.

Fortfarande är det intressant att få veta, vilken sorts ledarskap ”kommunen” förväntar sig av sin kommande kommunchef. Efter vad som nu hänt, borde detta sättas överst på kravspecifikationslistan. Kravet i just detta avseende måste också vara så pass tydligt, att det inte behövs 2½ år för att konstatera om det uppfyllts eller ej.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.