Folkomröstningen och grundlagen

I går kväll följde vi debatten inför folkomröstningen på webben. Dessvärre missade vi den sista kvarten på på grund av något tekniskt fel, som vi ännu inte vet var det låg.

Ett och annat som sas, påstods vara fel av andra. T.o.m. programledaren Stefan Rehnman hade läst och förstått något men som av Peter Olofsson påstods vara fel. Det är inte lätt då att som tittare/åhörare veta vad som egentligen gäller.

Sören Granbergs påstående att möjlighet och rätt för folk att ta intiativ till en folkomröstning var inskrivet i ”grundlagen” brydde sig ingen om att kommentera. Vilken av grundlagarna han avsåg nämnde han inte.

Men nog hade han väl helt fel där? Han måste ha menat kommunallagen och att ingen rättade honom tycker jag var en brist i debatten. Det fick alltså stå oemotsagt och blev därför en bra poäng för den som ville få landstingsledningen att framstå som odemokratiska i sin syn på folkomröstningar.

Om det nu är jag som har fel, så tar jag tacksamt emot korrigerande kommentarer om detta .

4 kommentarer

 1. Susanna

  Du har helt rätt, möjligheten att samla namnunderskrifter för att få till stånd en folkomröstning finns i kommunallagen kap 5, § 23. 10 % av de röstberättigades underskrifter krävs för att VÄCKA frågan i fullmäktige (landstings eller kommun) men det är helt upp till fullmäktige att besluta om en folkomröstning ska hållas. 2/3 av närvarande ledamöter måste säga nej till en folkomröstning för att den inte ska bli av utifrån detta. Det finns alltså inte inskrivet i ”grundlagen” (som är 4 lagar och inte en) men det var kanske Regeringsformen ”all offentlig makt i Sverige utgår från folket” (§ 1) som personen syftade på?

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Den ”offentliga makten” låter folket sina i demokratiska val utsedda företrädare ta hand. Det är också de som skall avgöra vad som skall ske med de önskamål som folkomröstningens resultat kommer att visa. Det är väl demokratiskt så att det räcker?

 2. Sören Granberg

  Hej K-G,
  Du har både rätt och fel. Grundlagen ändrades om blanda annat möjlighet till folkomröstningar med anledning av folkinitiativ. Detta innebar i sin tur att även kommunallagen måste ändras. Du kan läsa mer om detta i propositionen 2009/10:80 med början på sid 100. och sedan betänkande 2010/11:KU4 ”en refomerad grundlag (vilnde grundlagsbeslut). Även om det nu skulle ha varit så att det bara var inskrivet i K-lagen så tycker jag det är lika odemokratiskt. Intressant är också att det går att starta ett folkinitiativ i fråga om extraval/nyval om politikerna skulle helt tossiga beslut.

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Tack för den upplysningen, Sören G. Men alltfort är det dock frågan om en rådgivande folkomröstning. Klokt lär det ska vara att lyda goda råd. Problemet är bara att det skall ses som goda råd avgörs av dem som får dem trots allt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.