Väntad reträtt för Åsa Ågren Wikström

Att Åsa Ågren Wikström skulle hjälpas in från utanförskapet genom hälp från sitt ”personliga nätverk och kontakter” torde knappast överraska någon. Nu blir hon alltså ”omvärdsstrateg”, ett av många för gemene man synnerligen luddigt uppdrag.

Utanförskapet, som det väl innebär att vara arbetslös om än bara en dryg månad, är hon snart befriad från. Tänk vad bra det måste vara att ha just ett bra personligt nätverk och goda kontakter! Då behöver man inte ens söka arbete utan erbjuds det. Att man nyss fått sparken från en hög tjänst, betyder då ingenting. De som gav vederbörande sparken, framstår i stället som oförmögna att bedöma vederbörandes kompetens.

För sparken var ju precis vad hon fick i Vännäs. Så var det även om höga tjänstemän aldrig får ”sparken”. Ändå var det ju det hon fick. Höga tjänstemän blir i stället omplacerade eller så lämnar de sitt jobb på egen begäran och de med ett bra anställningsavtal i botten. I hennes fall innebar det fortsatt lön i 12 månader som kommunchef utan att hon fortsatte att vara det.

Åsas tämligen korta tid som kommunchef i Vännäs får henne ändå att enligt VK referera till det som en merit när det gäller det omvärldsstrategiska arbete hon utförde där. Ingen blygsamhet här inte…

Kommunens administrativa direktör, Johan Gammelgård, försvarar omständigheten  att tjänsten inte har annonserats ut på ett sätt som luktar mygel lång väg. Kommunens ”bedömning” var enligt honom att man inte skulle ha fått tag på någon med större kompetens ”som bor i stan”. Ingen, utöver möjligen Gammelgård, tror väl att kommunen har en så ingående kännedomen om alla sina invånare att den kan göra en sådan bedömning.

Och varför skulle en eventuell sökande behöva bo i Umeå? Kanske skulle en som hade bott i Stockolm en längre tid ha passat bättre, om det nu är just det som händer i Stockholm som skall bevakas.

Mitt tips till omvärldsstrategen är att ett ögonblick ägna sig åt den allra närmaste omvärlden, nämligen Vännäs kommun, vars dåliga ekonomi hon torde känna väl till. Då skulle hon möjligen inse att den lön hon får i Umeå nog räcker för sin försörjning och därmed avstå från den hon får från Vännäs.

19 kommentarer

 1. Lillsyrran

  Håller med i alla delar du skriver i detta ärende. Nu hoppas jag att Gammelgård och andra som bestämmer inom kommunen tar åt sig kritiken.

 2. Ethel Ström

  Tack för detta inlägg! Har inte ord för det förakt jag känner när man läser hur denna tjänst tillsattes Det får inte gå till på detta sätt, nu måste protesterna skalla högt och Du K-G som kan formulera ordet och med Din insyn i kommunfrågor, vet vilka vägar man kan gå för att få denna tjänsttilldelning synad, och granskad! Djupt ifrågasatt! Detta beslut måst rivas upp tycker jag!
  Hälsningar Ethel

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Visst sjutton gör hon det, men utav bara farten tog jag hennes namn från texten under bilden i VK. Kanske ville VK bara dölja det genanta i att hon är gift med oppositionsrådet.

 3. Molly

  Hennes företagande var också katastrof….konkurser, ingenting annat! Det är inte så svårt att få detta information från Boden, om man vill. Näringslivserfarenhet var minimalt. Hon var politiker under den tiden o på jobbet hon Twittrade och Bloggade. O samarbetssvårigheter med chefen där. I Riksdagen var hon bara inskolningstiden.
  Dvs. Hennes CV är verkligen falsk. Allt, vad hon har gjort, hår gått åt h…. !

 4. Andreas

  Ja hur en så inkompetent person kan få två så fina titlar/jobb efter varandra är ju helt otroligt.

  Förvisso duktig på att frottera sig med chefredaktörer och andra inflytelserika (vilket hon hade nytta av när bubblan sprack i Vännäs).

  Noll förtroende inom näringslivet och en raserad näringslivsavdelning. Oförmögen att fatta beslut, kommunicera internt och att leda andra.
  Bara ”yta” och ingen verkstad.

  Men är man duktig på att framhäva sin egen förträfflighet och har kliat rätt ryggar kan man tydligen hanka sig fram i den offentliga apparaten rätt länge. Inom näringslivet hade hon varit körd vid det här laget – där räcker det inte att ha en make/maka i politiken, det är bara de verkliga resultaten som räknas.

  Tur dock att politikerna i Vännäs till slut insåg att hon var fel person på den posten. 12 månadslöner ter sig billigt i förhållande till att ha haft henne kvar, men man kan som sagt ändå hoppas att de blir färre om hon nu ska bevaka Stockholmsomvärlden på Umeås bekostnad.

  Troligtvis är det en påhittad tjänst. Borde väl annars gå att få ut protokoll där beslutet om inrättandet av densamma finns med. Kanske även en ansökan från fru Ågren (intressant att se hur en sån ser ut beträffande omvärldsbevakningserfarenhet). Nått för dig att kolla upp K-G?

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Det torde inte finnas mycket att kolla upp. Mer än ett delegationsbeslut om anställningen fattat av Gammelgård finns nog inte dokumenterat.

 5. Sture Gottnersson

  Allt Du skriver i detta som skett, och sker, instämmer jag i. Det totala anseendet för politiker och kommunledningar skjuts i sank. Var går bortre gränsen för anständighet för de som berett väg?

 6. NM

  Hej Karl-Gustaf!
  Bra analys av politkens korrupta spel i Umeå! Det är viktigt att vi väljare minns detta när valdagen infinner sig. Jag kan tycka att SD har många goda idéer och man säkerställer sina kandidaters vandel genom utdrag från polisen och kronofogden.

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Ok, men det hjälper föga vad gäller den politik SD sedan vill föra.

 7. Ingegerd Jernberg

  Nu går skam på torra land. Människan har ju visat sig vara fullständigt inkompetent. Det är ju uppenbart att hon fått denna gräddfil på grund av att hon är gift med kommunalrådet anders Ågren. Vad har han och moderaterna fått ”betala” för detta och vad har S och indirekt Lennart Holmlund fått i stället?? Badhuset kanske. Hög tid att Holmlund lättar på förlåten och lämnar sina synpunkter. Visste han inget så är det dax att ta beslut om att degradera Gammelgård till städning på offentliga toaletter eller motsvarande eller varför inte ge honom sparken. Varför ska jag som kommunmedborgare vara med och finansiera hans lön efter detta. Jag hoppas verkligen att han inte blir ”Gammal i gården”.
  Alla papper på bordet, vilka politiker kände till detta. Det är viktigt att veta inför nästa års val.

 8. undrande

  Hur går det förresten med budgeten, som skulle komma i oktober? Kanske omvärldsstrategen kan hjälpa till med den.

 9. Pingback: Nytt ord för mig | Amerikasvenskans funderingar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.