Moderaterna och sekretesslagen

Med stöd i sekretesslagen (?) stiger nu Reinfelt fram och skyddar sin minister Tobias Billström mot medias önskemål om insyn i hans aktieaffärer.

TV4 Nyheterna berättar att Fredrik Reinfeldt hemligstämplat uppgifter kring Billströms aktieköp i bolaget Lappland Goldminers för att han inte ska ”lida skada eller men.” Sekretesslagen har förvisso den formuleringen just för att skydda enskilda.

Bara fem dagar efter det att regeringskansliet fick information om att statliga LKAB diskuterade en räddningsplan med företaget Northland Resources, köpte migrationsministern 30 000 aktier i det krisande gruvbolaget. Nog är det ganska frestande att misstänka att köpet grundade sig på den insiderinformation som han då onekligen hade.

Nu stoppas även granskningen av Tobias Billströms tidigare aktieaffärer av Fredrik Reinfeldt.

När TV4 Nyheterna begärde ut information kring ett aktieköp i guldbolaget Lappland Goldminers, avslogs begäran om att få veta datumet som han köpte aktier. I beslutet motiveras beslutet, som är påskriven av statsministern, av att det ”inte står klart att uppgiften kan röjas utan att Billström lider skada eller men”

– Normalt sett är inte de här datumen för inköp offentliga handlingar, säger Tobias Billström till TV4.

”Normalt” är kanske inte det, men när det finns anledning att misstänka att av landets ministrar möjligen kan ha utnyttjat insiderinformation för sin egen vinnuings skull, så botrde den principen inte gälla.

Regeringskanslitets jurister liksom Reinfeldt torde väl lätt ha kunna utröna, om det fanns en misstänkt koppling mellan Billströms aktieaffärer och den insiderinformation som nog han hade. Att avslöja den för media, hade då förstås orsakat ”skada och men” för Billström (och för regeringen). Men om de kommit till en motsatt slutsats, varför i så fall sekretessbelägga uppgifterna?

Detsamma gäller förstås då också Billström själv. Om han hade haft rent mjöl i påsen, varför då inte lämna ut de önskade uppgifterna och därmed blivit offentligt rentvådd från de illasinnade ryktena om finansmarknadsbrott?

Vad är det för speciellt med denne Tobias Billström, som i alla lägen kan räkna med skydd välsignelse av Reinfeldt?

Och opinionssiffrorna för Moderaterna har vänt uppåt, läser jag i dag…

2 kommentarer

  1. lf

    Hur mycket skall vi vanliga väljare tåla.
    Här är det en hel politikerkår som håller tyst om en tillsättning av en 5e omvärldsstrateg
    .På det centrala planet har Tobias Billström totalt skydd av sin chef ,då det gäller tveksamma aktieaffärer.
    Jag kan bara ställa frågan,lever vi i Sverige i en demokrati idag.Vart är vi på väg?
    Alla skumraskaffärer kräver tystnad.Det har vi fått bevisat under den senaste tiden.
    Jag är otroligt bekymrad. Är det så vi väljare vill ha det ?

  2. Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

    Moderater vill i vart fall inte som styr landet och kommunen. Åsa blev den tredje omvärldsstrategen – inte den femte, även om Holmlund trodde det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.