Omvärldsstrateg viktigare än brandförsvar?

Umeå kommun liksom f.ö. många andra kommuner, kämpar för att få sin budget att gå ihop. Att alla bäckar små till slut leder till en stor å är något man i Umeå inte tycks känna till.

Nu handlar det alltså om om räddningstjänsten i Tavelsjö som hotas av nedläggning. Jag inser att kostnaden för omvärldsstrategen inte är tillräcklig stor för att upprätthålla räddningstjänsten där. Jag inser också att någon på ansvarig nivå i kommunen nu fnyser litet och undrar om jag inte fattar att det ju är en annan ”plånbok” som skall betala för rärrningstjänsten. Ibland talar man om ”koncernnytta” även i en kommun men kanske inte i Umeå. När man ser till den, har en kommun bara en stor plånbok, vars innehåll skall räcka till allt helt oberoende om gränserna mellan olika verksamhetsområden (höll så när på att skriva ”förvaltningar”).

För de allra flesta torde nog ett fungerande brandförsvar i Tavelsjö vara viktigare än en låtsastjänst som omvärldsstrateg i kommunhuset i Umeå.

Med arbetsgivaravgifterna inräknade kostar omvärldsstrategen litet drygt 700 000 på ett år för kommunen. Nog borde den summan ha kunnat vara en god hjälp för de (S) som i dag säger sig vilja rädda Tavelsjös brandförsvar.

5 kommentarer

 1. lf

  Då jag flyttade till Umeå för 8 år sedan,då fick jag den informationen att man skulle satsa på snabb snöröjning av gång och cykelvägar för att få så många som möjligt att lämna bilen hemma.
  Eftersom jag cyklar mycket i stan kan jag konstatera att det inte blivit bättre de senaste åren.Bilgatorna ser fina ut, men gång och cykelvägar får man sladda omkring på.
  Då man nu hör att underhållet skall bli ännu sämre, då funderar man på hur man gör prioriteringar i Umeå kommun.
  Är det så att allting skall gå till kultursatsningar och diffusa tjänstetillsättningar? Viktiga samhällsfunktioner för vanligt folk får stå tillbaka.

 2. Anders

  Ärlig inte insatt i Umeå kommuns ekonomi, men jämfört med väldigt många andra av Sveriges kommuner så borde Umeå kommun ha goda ekonomiska förutsättningar. Umeå har en demografi som majoriteten av Sveriges kommuner bara kan drömma om och jämförelsevis hög skatt och då tycker man att pengarna borde räcka längre än de tycks göra.

  Kan inte låta bli att undra om det är alla stora byggprojekt med kulturhus, badhus, ringleder m.m. som slukar pengar på kärnverksamheternas bekostnad? Visst måste en kommun ha visioner och satsa för att locka till sig företag och kommuninvånare och därigenom öka skatteintäkterna. Men har det gjorts någon analys för att se om alla satsningar lönar sig eller är det bara politikernas visioner och tyckande som avgör vars pengarna tar vägen?

 3. fraSSE

  Håller med om det som sagts.
  Ge inte upp utan fortsätt kräva redovisning ang omvärldsstrategen. En helt onödig befattning
  för kommunens medborgare utom för paret Ågren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.