Umeå-V och omvärldsstrategen

 

Nu har Vänsterpartiet vaknat. Aningen sent måhända, men ”bättre sent än aldrig” gäller även i detta sammanhang.

Lasse Jacobsson (V), som är andre vice ordförande i kommunstyrelsens personalutskott, tar i en insändare i dagens VK upp frågan om rekrytering av pensonal som sker utan öppen konkurrens. Det ligger förstås nära till hands att misstänka att han hela tiden ställt sig frågande till rekryteringen av omvärldsstrateg och det också med tanke på kommunens ekonomi.

Men att han väntat med att offentliggöra sin syn på frågan tills dess att den har mer eller mindre blåst över och ”lagts till handlingarna” som det brukar heta, är förstås svårt att förstå. Även inför den frågan återstår bara för oss icke helt insatta att gissa vad orsaken till det kan vara.

Som vänsterpartist ingår han i den majoritet som styr kommunen. Beror hans och Socialdemokraternas tystnad hittills helt enkelt bara på att man inte vill riskera det fina samarbetet med Moderaterna? Har de trots allt samma syn på rekryteringen som så många andra har, nämligen att den kommit till stånd genom otillbörlig påverkan just från moderathåll? Av någon anledning passar det inte för dem att öppet ange detta.

Trots den kritik som mitt inlägg antyder, är Jacobsson värd en ros för sitt inlägg, en ros som f.ö. Socialdemokraterna i Umeå än inte gjort sig förtjänta av i det här sammanhanget.

10 kommentarer

 1. Jan Åman

  Håller med om rosen till Lasse Jakobson. Och när kommunalråden har tagit bladet från munnen skall dom var sin dom också.

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Absolut och en ros passar ju perfekt till dessa våra ”arbetarpartier”, eller hur?

   • lf

    Så har då äntligen en politiker ifrågasatt anställningar utan anställningsförfarande.Det brukar bara ske då man tillsätter VD.
    Jag tror att det är med stor vånda som Lasse Jacobson skrivit denna insändare.Men det var modigt.Till sist så kommer sanningen fram och då är du vinnare.Jag menar att du har folkets stöd.
    Det verkar så att man har två linjer i anställningsförfarandet.
    !.De är de som kommer att få en anställning via ansökan och bra meriter.
    2.De som kör i gräddfil.
    Jag trodde det senare tillhörde 50-talet i Sverige.
    Otaliga människor kom aldrig in i denna gräddfil. Men att man kan se att de fenomen uppträder idag i ett socialdemokratiskt Umeå det är mycket oroande.
    De ledande politikerna talar om öppenhet och transparens.
    Vad snackar de om?
    JU längre det är tyst i denna fråga ju längre vidgas klyftorna mellan politiker och väljare.

     • lf

      Var ska detta sluta.Då Umeå kommuns ledande politiker inte kan förklara hur tjänstetillsättningar i kommunen går till, vad skall vi vanliga medborgare ta till än det fria ordet.

 2. Betraktaren

  Hos moderaterna är tydligen många mycket tveksamma till Ågrens möjligheter att fortsätta i partiet Då han nu är ett sänke för partiet.

  • Nisse

   Hej Karl-Gustav! AÅ måste anses vara ett sänke för m! Undertecknad är förvånad att han inte fått sluta tidigare, då det finns så mycket kompetens bland andra, äldre moderater. Den aktuella tillsättningen av avskedad hustru till kommunal tjänst, måste vara spiken i kistan!

 3. frasse

  Skrämmande att dessa politiker styr kommunen. Efter att man tillträtt sina poster ser man till
  att enbart skaffa sej fördelar privat.

  Skäms!

 4. Betraktaren

  Anders Å vill minska antalet politiker från 65 ledamöter 61.
  Tydligen är inte demokrati så viktigt.
  Huvudsaken är att frun får ett jobb.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.