Landstingets sjukreseersättning

Av den ekonomiska förstärkning jag hade hade väntat mig till jul blir det intget av. Nu får jag lov att ändra på de planer jag haft.

Jag skjutsade min fru till Lycksele, dit hon var kallad för röntgenundersökning av ryggen. Väl hemma därifrån slog det mig att någon slags arsättning för resan kanske skulle utgå. En gång i tiden fick man ersättning för t.o.m. en så kort resa som från Vännäsby till NUS. Så här infomerar landstinget om detta på webben:

Om du behöver åka långt inom länet för att 
få vård eller behandling inom sjukvården
kan du få bidrag av landstinget för dina resor.
Från och med 1 januari år 2013 betalar du själv 
100 kronor för varje enkel resa och kan få
bidrag av landstinget för resten.
Det du betalar själv kallas egen-avgift.

 Du kan bara få bidrag av landstinget om du 
valt ett billigt sätt att resa,
till exempel med egen bil, buss eller tåg.
Men om du är svårt sjuk och läkaren bedömer att
du behöver åka taxi eller flyg,
kan du få ersättning för det också.

24 mil blev det och med den gängse bilersättningen på 18:50 per mil minus 100 i egenavgift räknade vi med en viss ersättning. Inga pengar har kommit och när jag ringer och undrar över varför, får jag ett ganska överraskande besked.

Västerbottens läns landsting anser att en körd mil med personbil bara skall betalas med 10 kronor! Jag utgår från detta då också gäller för landstingets politiker och anställda när de är ute och kör i tjänsten med sina privatbilar.

3 kommentarer

 1. Jan j

  Ja du, landstingets reseersättning blir man inte fet på. De har ju dessutom satt 1600 som egenavgift per person och 12 månadersperiod. Så har man några stycken barn som var för sig måste in på olika kontroller o behandlingar får man stå för många tusen själv.

  Klyftorna ökar

 2. Gert Lindmark

  Detta system är vansinnigt. När min far behövde åka till NUS, så började jag skjutsa honom. Men med alla avdrag så var det inte lönt. Istället åkte vi Taxi som kunde ta rullstol. Pris ca 3000 kr enkel väg. Inte undra på att l-tings ekonomin inte går ihop. Betala ut 18:50/mil utan avdrag så kommer anhöriga att skjutsa.

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Matematik på grundskolenivå skulle i sådana här fall vara av värde för landstingets administration och de politiker som bestämmer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.