Hundlatriner?

Litet ”konstig” är jag nog ändå. Umeås hundbajsproblem har nämligen fått mig att undra över benämningen på de anordningar som man tidigare kunde lägga det uppsamlade hundbajset i.

När jag skrev ett tidigare inlägg i ämnet, sökte jag ett lämpligt ord på dem men utan att hitta något. Senare har sett att man allmänt kallar dem för ”hundlatriner”.

Det fick mig i dag att på olika ställen slå upp just ordet ”latrin”. Vad jag då fann fick mig att förstå min svårighet att utan vidare kalla dem för hundlatriner.

Svenska Akademiens ordlista från 2006 har följande något märkliga betydelse av ordet: avträdesspillning.

Wikipedia säger att ordet står för mänsklig avföring eller system för att ta hand om mänsklig avföring.

Min gamla kära Illustrerad Svensk Ordbok menar att latrin är ett avträde, avträdesgrop eller en blandning av människans fasta eller flytande spillning.

För att utröna vad ordet egentligen kommer ifrån konsulterade jag Collins Contemporary Dictionary från 1959 eftersom eftersom där finns en förklaring till samtliga ord, när det gäller deras ursprung.

Där fick jag veta att ordet kommer från det latinska ordet ”latrina” som betyder ”bad”! Hur det med tiden har kommit att användas som det nu gör är förstås svårt att förstå.

Nu är det bara att konstatera att det inte finns något bra ord för ”hundbajsbehållarna”. Även i fortsättningen kommer det att kännas svårt för mig att kalla dem hundlatriner. Kanske bärt att helt lämna ämnet nu för mig.

4 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Bra, nu är det klart, hundlatriner hänger ihop med Nannabad, latrina = bad. Dags för politiken i Umeå att se denna koppling ekonomiskt också.

  2. lf

    Nu har jag skrivit en kommentar till Lennart Holmlund där jag vill ha svar varför han anser jag har pratat skit.
    Jag har inte någon större förhoppning att jag får ett svar.Jag har frågat hur en anställning av en omvärldsstrateg gått till.
    Ska det vara så svårt.Han har ju bara kunnat hänvisa till de som anställer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.