Svårförstådda myndighetsregler

Efter en tid inte haft något angeläget att blogga om, fick jag igår ett ämne att ta upp.

Som gode man eller förvaltare är det nästan alltid ett måste att hos skatteverket anmäla att ens huvudman skall ha en s.k. särskild postadress. Därigenom går all vederbörandes myndighetspost till mig som god man eller förvaltare. Vissa försändelser går samtidigt också till huvudmannen.

För några månader upphörde ett uppdrag som jag hade som gode man. I går kom post från Pensionsmyndigheten adresserad till vederbörande men med adressen c/o K-G Sjöström. Eftersom mitt uppdrag hade upphört, har jag inte längre något som helst att göra med huvudmannens post och andra angelägenheter.

För att slippa ytterligare post framgent, ringde jag Pensionsmyndigheten och bad dem ta bort mitt namn och adress från vederbörande. Men se det kunde man inte göra utan en skriftlig framställan om det från mig! Kvinnan jag pratade med förstod helt min irritation över detta och bad mig vänta medan hon konsulterade deras jurist. Svaret från denne blev att man inte kunde göra det utan en skriftlig ansökan. Om det var lagen eller deras egna rutiner som krävde, vet jag inte.

I den stunden kände jag mig inte längre som den hjälpsamme man jag anser mig vara. Mitt besked blev att nästa gång post kommer till mig, som jag alltså försökt stoppa per telefon, kommer jag att returnera till avsändaren, alltså inte till den som skall ha den. Det anser jag vara avsändarens uppgift och inte min. Jag klargjorde också att jag inte tänker göra någon skriftlig ansökan.

Jag är medveten om att det är Skatteverket som ordnar dessa särskilda postadresser. Det vet ju också pensionsverket och därifrån borde man därför kunna ändra på det. Särskilt som den hjälpsamma kvinnan på pensionsmyndigheten i sitt ”rotande” i sin dator upptäckte att min f.d. huvudmans post gick till ytterligare en c/o-adress!!

Detta visar att en del av hans post skickas på tre (3) olika adresser. Nog finns det skäl för myndigheten att se över sina rutiner kan man tycka.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.