Omvärldsstrategen

Nu har det gått några månader sedan Umeå kommuns rekrytering av omvärldsstrateg diskuterades som mest. Få torde ha glömt ärendet och de som möjligen gjort det önskar förmodligen att andra skall göra det också.

Tjänsten (en provanställning) tillsattes utan att den annonserades ut. Under processen som föregick anställningen bröt kommunen mot samverkansavtalet gentemot facken. Den som anställdes hade just fått sparken som kommunchef från grannkommunen Vännäs. Vederbörande hade goda kontakter i det politiska etablissemanget, bl.a. genom att vara gift oppositionsrådet. En av vännerna, länets moderata riksdagsman, försvarade henne i ett blogginlägg och försökte samtidigt få allas kritik att bara vara en fråga om jämställdhet.

Den massiva kritiken mot tillsättningen avfärdades av en hög socialdemokrat som ”surr”. I stort sett ingen av kommunens politiker hade något alls att säga om ärendet, som så väl uppfyllde kriterierna för välgrundade misstankar om mygel. I efterhand har jag förstått att frågan ändå diskuterats en hel del man och man emellan bland politikerna men dock inte offentligt.

Tillsättningen överklagades i oktober. Förvaltningsrätten var klar med skriftväxligen i ärendet redan i november, men ärendet har ändå inte avgjorts trots att det för bortåt tre månader sedan var klart och bara behövde ett formellt beslut/dom i förvaltningsrätten! Ärendets handläggare har semester och kommer inte tillbaks förrän den 10 mars.

Att förvaltningsrättens avgörande låtit vänta på sig så här länge är naturligtvis inte bra och det oavsett vilken innebörd avgörandet än kommer att ha. Båda ”sidorna” i ärendet borde vara lika angelägna om besked från rätten. Kommunen som naturligtvis anser sig ha skött ärendet på ett korrekt sätt vill förstås gärna få ett ”kvitto” på det från förvaltningsrätten. Den klagande tillsammans med alla andra som står på den klagandes sida vill förstås få ett kvitto på motsatsen.

5 kommentarer

 1. lf

  Detta är en av de frågor som på senare tid förbryllat vanliga medborgare.En hel ledande politikerkår var tyst.
  Då i en offentlig tjänstetillsättning ingen kunde förklara denna hur denna gått till då kommer ju tankarna.
  Vad sker i de slutna rummen.
  När jag i ett sista försök ville att kommunalrådet skulle tala om vilka anställningsrutiner som gällde,då fick ett svar där han visade min mailadress och påstod att jag snackade ”skit” och att jag inte hade en aning om vilka anställningsrutiner som gällde.
  Så kan man också bemöta kommunens medborgare.

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Ju fler det är som kommer i håg hur frågan behandlades av kommunens politiker, desto osäkrare kommer valutgången i Umeå att bli.

 2. Berit

  Numera annonserar Umeå kommun lediga tjänster vilket man inte gjort tidigare. Det kan man ju se som ett erkännande att tillsättningen av omvärdsstrategen var olaglig och att det är bäst att ”stämma i bäcken”. Det som är fullständigt obegripligt är ju att ingen politiker från yttersta vänstern till högerpartiet (moderaterna) kommer ut ur garderoben och förklarar hur detta kunde ske. Jag och många med mig kommer att rösta blankt i kommunalvalet för att markera att så här får det inte gå till.

 3. Nisse

  Hej Karl-Gustav! Jättebra att du håller denna fråga aktuell! Det visar bara på hur våra lokalt förtroendevalda håller varandra om ryggen och att all opposition i Umeå saknas. FÖ konstigt med tystnaden från Arbetarpartet(?) Och sedan är fråga vad ska Umeå med ett antal ”Omvärldsstrateger” till?

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   I dag ringde jag Förvaltningsrätten för att höra vart ärendet med överklagningen ligger. Jag talade med handläggaren som tyvärr inte kunde säga, när det skulle tas upp till beslut. All skrigtväxling i ärendet var avklarad redan i november, men ärendet har ändå inte avgjorts av rätten. Illa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.