E-postsvar från Umeå kommun

Så har jag till sist fått svar på mina frågor till Charlotte Lundqvist. Mitt första brev skickade jag till henne direkt. Det andra, en vecka senare skickade jag uppenbarligen till fel registrator, något som möjligen kan ha försenat svaret från henne.

Nu återger jag igen mina frågor och lägger till hennes svar:

1. Deltar alltid kommunen omvärldsstrateger i tjänsten på riksdagspartiernas valupptaktsmöten och liknande sammankomster?

SVARET: Kommunala tjänstemän deltar inte alltid på rikspolitiska sammankomster, dock finns tillfällen då det av praktiska skäl är rationellt att delta möten av denna karaktär. Detta på grund av att ett flertal politiker och tjänstemän med stort nationellt och regionalt inflytande är samlade vid sådana tillfällen.

Min kommentar: Att det var synnerligen praktiskt och rationellt vid detta tillfälle har nog alla förstått och just detta är ju det som så starkt har bidragit till att ”tjänsteresan” har ifrågasatts.

2. Om så är fallet, när och på vilka rikspolitiska sammankomster har anställda tidigare på uppdrag av dig eller annan chef sänts ut som observatörer?

SVARET: Umeå kommun skickar sin personal att delta i olika mötesforum beroende på vad deras uppdrag är. Ett exempel där kommunala tjänstemän tidigare deltagit är Almedalsveckan i Visby.

Min kommentar: Ingen torde se någon som helst likhet mellan att skicka anställda till Almedalsveckan i Visby, där ju samtliga politiska partier uppträder, och att i tjänsten skicka en anställd med dokumenterad samhörighet med Moderaterna till det partiets Sverigemöte.

Tänk om någon ansvarig efter den ifrågasatta rekryteringen av omvärldsstrategen i ett tidigt skede hade besvärat sig med att offentligt belysa den frågan! Att helt negligera alla frågor som man gjorde då, var det sämsta man kunde göra, samtidigt som det gav anledning till mängder av blogginlägg från mig och ännu flera kommentarer.

Nu vet vi vad Charlotte Lundqvist, Chef för strategisk utveckling, har för motiv att skicka anställda på politiska sammankomster. Jag ser inget skäl att ”förfölja” henne för det, vad jag än tycker om hennes motivering.

9 kommentarer

 1. Lennart Forsberg

  Det var verkligen innehållslösa svar du fick. Nästan bara allmänt svammel utan konkret innehåll. Du borde ha fått en förteckning med besökta möten och inplanerade möten, kan man tycka…

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Jag håller med dig och som du ju vet så föreligger bara en skyldighet att besvara inkommande brev. Något krav på innehållet finns förstås inte.

 2. Jan-Erik Brännström

  Antingen är Charlotte Lundkvist en fullständigt intelligensbefriad kvinna i Umeå kommuns tjänst eller så har hon blivit beordrad att ge detta intetsägande svar.
  Stackars kvinna, hoppas hon har bra betalt.

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Jag tror tvärtom att hon måste vara tämligen smart, som lyckats ”svara” och så smidigt undvika att beröra den så uppenbara kopplingen till Moderaterna och varför hon inte i stället skickade någon annan utan den kopplingen.

 3. Carin Sandström

  Nu tycker jag att du ältat detta ärende till leda. Försök att hitta något annat att debattera, det är nog snart bara du själv som tycker att dina inlägg är av intresse.

  • Anna

   Jag kan bara tala för mig själv men jag följer hyfsat regelbundet denna blogg, utan planer att sluta. Jag är stolt över att det finns personer där ute som vågar driva de frågor som jag själv funderar på och förundras över men inte vågar driva öppet på samma sätt. Vet inte hur det är för dig, men personligen så ett samhälle för mig som bara skulle bestå av jasägare och nickedockor skulle kännas som ett väldigt hopplöst samhälle. Det viktiga i en demokrati, särskilt i en representativ sådan, är att man vågar ifrågasätta makthavare och även ifrågasätta hur de pengar man betalar in faktiskt används och hur de beslut som fattas faktiskt fattas. Skrämmande att man försöker skrämma och tysta ned sådant, så det gör ont i magen skulle man kunna uttrycka det.

 4. Marcel

  Heja Kalle!
  Nu funderar jag vilka bevekelsegrunder Carin har? Skulle vara intressant med lite besöksstatistik från dina ”förföljelseinlägg” (;-)
  Jag är övertygad om att det finns många som uppskattar din vilja att få fram och som gärna vill veta, sanningen.
  Ge inte upp.
  Marcel

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Signaturen Carin har definitivt inte följt mina inlägg särskilt noga. I så fall hon hade gjort det, skulle ha förstått att så många fler än jag själv är intresserade av det jag skrivit om. Flera av inläggen har ju haft rekordartat många gillamarkeringar. Flera hundra läsare har de dessutom haft.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.