Hjälmvanor

Nyss hemkommen från en tre-timmars cykeltur med min träningsvilliga livskamrat, har jag några synpunkter på hjälmanvändadet för folk som färdas på två hjul.

Onekligen tycker jag det finns anledning undra över de Michiganpolitiker som först införde lagkrav på hjälm för motorcyklister men sedan hävde det, eftersom så många klagade på det. Hjälmen var obekväm och alldeles för varm tyckte många av de klagande, vars röster man till sist lyssnade till.

Nu vet jag därför inte om vi behöver känna oss dumma, när vi cyklar omkring med våra hjälmar på skallarna. Min är f.ö. trång och inte särskilt bekväm. Vi har dem på och intalar varandra att det beror på att vi anser oss ha något att skydda bakom våra pannben.

Litet dum känner jag mig ändå trots allt när motorcykliser blåser förbi, utan hjälm, iklädda shorts och T-shirt och ibland med en cigarett dinglande i mungipan. De ger definitivt ett klart tuffare intryck än vad jag gör med min vackra blå cykelhjälm på skallen. Om det nu är deras eller politikernas omdömen man skall ifrågasätta kan förstås diskuteras.

2 kommentarer

 1. RWR

  Du har helt fel!

  Det är du som är tuff som ”går emot strömmen” och det är inte politikernas omdömen det är fel på utan den enskildes. Lagar är enbart till för att tillfredsställa dom som ändå har omdöme, dom som saknar sådant struntar i lagarna.

  Gissar att du inte tänkt börja röka trots att det är lagligt;)

  • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

   Trevligt att höra från en som vet bäst och som aldrig kan ha ”helt fel”. Dåligt omdöme har enligt min mening såväl motorcyklisten som åker utan hjälm vad än lagen säger om det.

   Dåligt omdöme har ockmå politikerna, som först stiftar en nödvändig lag om hjälmkrav och sedan ändrar sig bara för personer klagar på lagen i fråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.