En välbeväpnad amerikan

SemiUngefär så här såg det halvautomatiska vapnet ut

Efter att läst vad jag kunnat på nätet om valresultatet och både förfärats åt glatt mig åt vad jag läst, vill jag berätta om något som verkligen är skrämmande men på ett helt annat område.

I går besökte vi en ung man, en bekant till oss. Vi kom att prata om det som är så vanligt här, nämligen att så många privatpersoner har vapen i sin ägo. Utan att behövs fråga om ifall också han hade vapen i hemmet, undrade han om vi ville se dem och det ville vi.

Jag såg mig omkring i hans rum utan att kunna se något som liknade ett vapenskåp med det utseende som jag är van med från Sverige. Kanske finns det i något annat rum i huset, tänkte jag. Men så var det inte.

På en hylla låg det två pistoler, Smitt and Wesson, tror jag fabrikatet var. De var lyckligtvis oladdade. Under sängen låg tre svarta plastlådor, som alla innehöll varsitt gevär, varav ett hade kikarsikte och användes av ”snipers” i armen. Ett annat såg väldigt ”militäriskt” ut och var halvautomatiskt. Det tredje såg ut som ett ganska ordinärt jaktvapen. I ett olåst skåp fanns massor av ammunition som passade alla dessa vapen.

Inte nog med denna ansenliga arsenal. I min ”truck” har jag också en laddad revolver, berättade han.

Vi frågade så efter anledningen till att hade alla dessa vapen och svaret blev att han behöver dem dels för jakt och dels för självförsvar.

Min fråga blev till sist, smått chockad över hur vapnen och ammunitionen  förvarades, en undran över vad lagen säger om just hur vapnen bör förvaras. Behöver det inte vara säkert inlåsta, undrade jag.

Svaret var lika klart som chockerande. Jag kan ha dem alla hängande på väggen, om jag vill, blev svaret med en tydlig fråga i sin blick om varför han inte skulle få ha dem så.

För mig är det skrämmande med alla de vapen som finns hos gemene man i USA och inte blir det mindre skrämmande att veta att det tydligen saknas krav på hur dessa skall förvaras, åtminstone här i Michigan.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.