Förebilder

I dag har vi besökt ett gammalt par, som vi gärna ser som en förebild för oss, eller vars åldrande är något att hoppas på även för vår del.

Mannen (88) är född på Filippinerna. Boende där tog han värvning i amerikanska flottan, mycket därför att han därmed helt ”gratis” erhöll amerikanskt medborgarskap. När han pensionerades från flottan hade han en officersgrad, vilken har jag glömt.

I dag är han helt utan ålderskrämpor och full av humor och livslust. Nyss köpte han en I-Pad, som han ännu inte riktigt förstår sig på helt. Tomten består av en jättestor trädgård, där han odlar såväl grönsaker som frukt för eget bruk. En del av det som skördas ger han bort.

Frun (96) är mentalt klar och redig men fysiskt handikapp som gör att hon i stort sett är bunden till sin rullstol. Kortare bitar kan hon dock gå med stöd av rollator. Paret har inget hemhjälp. Maken sköter allt hushållsarbete, inklusive matlagning.

Och hur får detta par tiden att gå? Tro inte att de ständigt sitter hemma i sitt hus! De är flitiga kyrkobesökare, dit de tar sig med egen bil. I höstas åkte de bil, hans barn körde, hela vägen till Jacksonville i Florida, för att delta i den årliga återföreningen av personal från hans fartyg. För tre år sedan körde de själva dit med sin husvagn!

Hans valspråk är: ”Your health is your wealth”.

2 kommentarer

  1. Nisse

    Hej Karl-Gustav! Du beskriver dessa beundransvärda personer så levande. Jag vill också åldras så!

    • Karl-Gustav Sjöström (inläggsförfattare)

      Tack, jag hade dessvärre glömt kameran hemma i dag. Du skulle bara se mannens pigga blick och slanka kropp!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.